Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får barnen drömma

– Jag vill få bort stressen. Få bort spänningen hos föräldrar, barn och personal. Barnomsorgen har ­öppet dygnet runt så man har tid att gå till frissan eller butiken ­innan barnen ska ­hämtas. Föräldrar måste få tid att göra det. För annars blir de stressade och det återspeglas ­direkt på barnen, säger Karin M Ahlström.

Det finns ännu inget som ­röjer att det gula huset på Ekbacken i Orsa snart kommer bli en förskola. Det ekar när Karin engagerat talar om sina planer.
– Det här blir ett lekrum för de mindre, säger hon och gestikulerar. Visar med händerna lek­saker som ännu inte finns.
På ovanvåningen ligger lugna rummet, sovrummet, där varje barn har sin personliga sovplats. Två separata utegårdar ska ordnas. Det är nära till lekpark, natur och vildmark.

I dag är det tyst, tomt och stilla i rummen.
Men om allt går som det ska kommer 15 barn till hösten få leka av sig och fylla rummen med skratt, aktiviteter och snarkningar. Barnomsorgen, som startar till hösten, kommer ha öppet dygnet runt. Från måndag morgon till lördag förmiddag.
– Jag följer Montessorikonceptet. Miljön kommer alltså vara anpassad efter barnen. De väljer själva sina aktiviteter, gör saker de vill göra. Då slipper de känna sig otillräckliga.

Karin har över 30 års erfarenhet av barnomsorg, och Montessori är något hon fastnat för. Grundtanken är att man hjälper barnen hjälpa sig själva.
I rummen kommer det finnas alltifrån skokräm till teserviser som barnen får använda. Man spelar på barnens äventyrslust där de själva får pröva sig fram och lära sig mer om sin omvärld. Barnen får, med viss hjälp, tillgodose sina egna behov. Det är så häftigt hur lugnt det är i en Montessoriförskola jämfört med andra förskolor, tycker Karin.
– Jag har jobbat kommunalt i många år och insett att det ofta är en kamp om pengar, personal och vikarier. Man planerar jätte­tjusigt. Sedan fallerar det. Det här blir annorlunda. Idén har jag haft i många år. Ibland faller allt på plats: nu är det dags.

Barnomsorgen kommer vara öppen i första hand för de som behöver ”obekväm omsorgstid”, exempelvis de som arbetar inom vården eller i butiker.
Planen är att lägga grunden för en bra verksamhet i Orsa, och sedan starta ytterligare en nattöppen förskola i Mora.

Stefan Rämgård/DT