Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns det hjälp och stöd att få

På lördag är det internationella Alzheimerdagen. På fredag har man chansen att få veta mer om denna folksjukdom. Det blir föreläsning, utställning och möjligheter att prata om Alzheimer.

Klockan 13 till 16 finns en del av dem som arbetar med demensvård i Avesta och Hedemora kommuner, anhörigstöd, Avesta lasarett och primärvård på plats i stora entrén på Avesta lasarett. Alzheimer är den största av demenssjukdomarna, den som drabbar flest.

Det är väldigt många som drabbas, samtidigt är den en osynlig sjukdom. Man pratar inte om Alzheimer.
I Avesta finns en demensarbetsgrupp. I den ingår personal från vårdcentralen, lasarettet, kommunen och anhöriga. Gruppen träffas en gång i månaden.
– Det är viktigt att det inte blir glapp i omhändertagandet, säger Gudrun Strandberg, demenssköterska Avesta kommun. Vi i kommunen och landtinget måste samarbeta.

Både i Avesta och i Hedemora har kommunen dagverksamhet för demenssjuka, så att anhöriga kan få en avlastning. Det finns också anhörigstöd som ordnar utbildning, samtalsgrupper både för anhöriga och personer som nyss insjuknad.
Första steget, om man misstänker demenssjukdom, är vårdcentralen.
En basundersökning och en enklare minnesutredning avgör vad som händer sedan. Den som behöver remitteras till geriatrikrehab. Där kan man göra en större minnesutredning.

Ulrika Johansson är Silvia-sjuksköterska på Avesta lasarett, det innebär att hon har en specialistutbildning inom demensvård.
Hon berättar att var fjärde sekund diagnostiseras någon med alzheimer i världen. Sjukdomen kommer smygande. Även om de flesta som drabbas är äldre kan även 45-50-åringar drabbas.
– Vi gör 80 minnesutredningar per år, berättar Ulrika Johansson. Hälften av dem får en demensdiagnos.

– Alzheimers är en sjukdom, som vilken som helst, säger Ulrika Johansson. Det finns hjälp och stöd att få. Vi vill ge verkstyg så att man leva som vanligt, så mycket som möjligt. Det finns mediciner som kan bromsa alzheimer.
De som arbetar med demens vet hur viktigt bemötandet är. Nu kommer all personal inom landstinget och Avesta och Hedemora kommuner att få en baskompetens. Utbildningen börjar med dem som arbetar inom vård och omsorg men ska omfatta alla anställda.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se