Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här flyttar Lidl in

Butikskedjan Lidl flyttar in i de gamla Konsumlokalerna i affärshuset Galleri Kronan i Mora centrum. Förutom den gamla lokaldelen tar Lidl även över Guldfynds lokaler.
– Anledningen är att vi ska en egen ingång till gågatan i Mora och ut mot parkeringen ska det bli fönster så att kunderna kan se in i butiken, berättar Björn Åkerberg, etablerare för Lidl i mellersta och norra Sverige.

Carina Rask Jönsson, som ansvarar för kontakten mellan Fastighetsägaren och Hyresgästerna på Galleri kronan bekräftar etableringen och uppger att Guldfynd flyttar till en annan lokal i Kronan.
– De kommer att få utrymme i en del av nuvarande JC:s lokaler, förklarar Carina Rask Jönsson.

Enligt Björn Åkerberg har Lidl tittat på en etablering i Mora under två år.
– Vanligtvis brukar vi etablera våra butiker vid infartslägen till orter eller nära bostadslägen. I större städer som Göteborg och Stockholm kan butikerna ha centrala placeringar. I Mora blir det centrala läget perfekt vid gågatan.
Björn Åkerberg tänker på Mora som turistort där många turister rör sig i centrum samt möjligheten att även exempelvis fånga upp de kunder som besöker det närbelägna systembolaget.
– Dessutom finns många boende runt omkring.

När det gäller parkeringsmöjligheter kommer Lidls kunder att få parkera gratis.
– Rent praktiskt är inte den frågan löst ännu utan vi diskuterar ärendet med fastighetsägaren.
Björn Åkerberg hoppas att butiken ska kunna öppna under våren.
Fram till dess ska butiken byggas om, främst invändigt med nytt golv, ny färgsättning samt med införlivandet av Guldfynds nuvarande lokaler.
– Lidl står för de invändiga kostnaderna av förändringar medan fastighetsägaren står ekonomsikt för den utvändiga ombyggnaden, bekräftar Carina Rask Jönsson.

Den exteriöra förnyelsen är nya fönster mot parkeringen samt ingång direkt in i butiken från gågatan. Fortfarande inväntas ett besked om bygglov. När det är klart drar bygget i gång. Förhoppningen är att kunna öppna Lidlbutiken under våren.
– Anställning av chefsbefattning till butiken har redan lämnats in till arbetsförmedlingen. Sedan inleds rekryteringen av butikspersonal. Det lär bli 10–15 anställda.
Deras introduktion i företaget kommer att bli på närliggande butiker. Lidl, till början en tysk butikskedja, etablerades i Sverige 2003. I Dalarnas finns Lidl i Malung, Falun, Borlänge, Ludvika och Avesta.
Björn Åkerberg tror att Lidil blir ett positivt tillskott för dagligvaruhandeln i Mora centrum.
– Att det skulle missgynna andra butiker på de orter vi etableras är ingenting vi har sett. Tvärtom brukar nya butiker dra till sig flera besökare även till omgivande näringar, sammanfattar Björn Åkerberg.

Hans Olander/DT