Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här förbereds för virkeståg i Malung

Nu är markarbetena inledda på bangården i Malung för att godstrafiken på Västerdalsbanan ska kunna komma i gång. Om några veckor beräknas det första tåget avgå från Malung, med last av sågat virke från Fiskarheden..

– Vi räknar med att trafiken ska komma i gång framåt mitten av september, säger Hans Unander, S-politiker i Malung-Sälen.

Det som nu pågår är att ett par av de sammanlagt fem spåren på bangården vid Malungs järnvägsstation grusas över, för att göra en jämn yta så att lastbilarna kan komma fram och lasta över till tågvagnar.

Man täcker över de två spåren, som ligger längst västerut på bangården.

Enligt de nu aktuella planerna kommer det att gå ett tåg i vardera riktningen, varje vardag. Lastningen i Malung kommer att ske mellan kl 07 och 19 på dagarna.

De lastade tågen kommer också att trafikera banan under samma tider.

För växling mellan bangårdens olika spår kommer tåg och vagnar att behöva köras även en bit norr om bangården.

– Verksamheten i den här utformningen ska pågå under ett år, och tanken är att man under tiden ska rusta upp och återställa järnvägen upp till och terminalen i Malungsfors, där det är meningen att lastningen ska ske framöver, säger Unander.

Kommunen har gått ut med ett informationsbrev till de närmast berörda fastighetsägarna.

På torsdag kväll hålls ett öppet informationsmöte i Orrskogen i Malung. Då kommer planerna för den återupptagna trafiken på Västerdalsbanan att presenteras närmare av företrädare för kommunen, Fiskarhedens sågverk och tågoperatören Rush Rail.

Enligt avtalet mellan Fiskarhedens Sågverk och Rush Rail rör det sig om 250 000 kubikmeter sågade trävaror, som varje år ska fraktas på Västerdalsbanan.

Den mängden motsvarar ungefär två tredjedelar av sågens årsproduktion och översatt till lastbilar cirka 3 000 - 4 000 om året.