Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har inte räckt till" - nu ska de kvalitétssäkra spår från rovdjur bättre

Hur många rovdjur finns det i skogen? Länsstyrelsen Dalarna ska nu blir bättre på att kvalitétssäkra spår för rovdjursinventering och menar att man inte har räckt till. Men man är fortfarande beroende av jägarnas samarbete.

– Vi håller på att se över vårt interna arbete och där har vi anställt en person som ska samordna naturbevakarna, säger Björn Forsberg som är chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Dalarna.

Det är nämligen naturbevakarna som gör observationer av rovdjur, som senare ska kvalitétssäkras av länsstyrelsen och därefter rapporteras in för att se hur många rovdjur som faktiskt rör sig i dalaskogarna.

LÄS MER: Här är miniminivåerna av rovdjur som ska uppfyllas fram till 2019

– Vi försöker få mer styrsel och ta ett helhetsansvar och där känner vi att vi inte har räckt till. Tidigare har de varit ute och rapporterat samtidigt som vi har väldigt många andra uppdrag från Naturvårdsverket och andra departement som vi ska fullföljda. Nu behöver vi ena oss och jobba på ett nytt sätt, säger Björn Forsberg.

Den nya samordnaren ska se över planeringen för naturbevakarna och även se över hur många timmar man lägger på inventeringen. Målsättningen är helt enkelt att kvalitétssäkra fler spår - men allt bygger på samarbete.

Jägareförbundet har enligt SVT Nyheter Dalarna erbjudit sig att hjälpa till med inventeringen, något som länsstyrelsen tackat nej till. Men förbundets observationer är dock av stor betydelse.

LÄS MER: Naturbevakare fick motta hot - miljöåklagaren: "Ett klimat jag aldrig tidigare stött på"

– Jägareförbundets medlemmar har väldigt mycket observationer – men för att få räkna med dem som ett underlag i vår rapportering, så måste spåren kvalitétssäkras. Det är vi som ska åka ut och göra det. Men vi är beroende av dem och behöver rapporterna från jägarna för att klara rapporteringen.

Det låter som att man inte hunnit med att kvalitétssäkra spår?

– Så är det. Vi har inte hunnit med alla spår tidigare och tänker nu förbättra det arbetet. Sedan bygger mycket av en eventuell framgång på att jägarna rapporterar och att vi kommer ut. Både jägarna och vi är beroende av att vi har ett så bra underlag som möjligt för att kunna fatta beslut., säger Björn Forsberg.

– Om det ska bli bra hela vägen ut, så är vi beroende av Jägareförbundet.