Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan åka skidor i helgen

Någon åker skidor för tredje gången, en annan tränar för sitt 20:e Vasalopp och en tredje kan bara inte låta bli att åka skidor.
Vintern har kommit och många blir sugna på att plocka fram skidorna. DD har tittat närmare på vart du kan hitta fina skidspår i helgen.

Solen lyser vintrigt gul alldeles ovanför trädtopparna och marken har redan fått ett tunt täcke med snö. Det har lockat många ta fram skidorna och ge sig ut i skidspåren. Fyra av Borlänges totalt nio skidanläggningar har redan preparerats med fina spår.
Jan Gärdskog jobbar åt Borlänge kommuns spårpatrull som ansvarar för spåren i Mellsta och i Gyllbergen. Han hoppas att minusgraderna håller i sig ett tag till.
- Bara det är kallt så fryser alla myrar och surhål, säger han.
På det viset blir det ett hårt och fint underlag till skidspåren när det kommit mer snö förklarar han. Och mer snö behövs, än så länge är snötäcket lite för tunt.

Många Vasalopp

Uppe på Bergebo skidanläggning har Domnarvets GoIF samlat snö från diket och kört snökanoner för att få kunna göra iordning spåren.
Lars Hugo Nilsson åker flera gånger i veckan till Bergebo för att åka skidor, helst på klassiskt vis. Målet är att åka Vasaloppet om några månader.
- Jag har väl åkt någon gång förut också, säger han blygsamt.
Det visar sig att han redan åkt Vasaloppet 19 gånger, men den 20:e får bli den sista menar han.

Svårt och kul

Sedan kommer två tjejer åkande.
Marta Zdravkovic kan inte sluta skatta. Hon kommer från Serbien och är i Bergebo skidanläggning för tredje gången för att lära sig åka skidor. Med sig har hon väninnan Lina Bäckström som delar med sig av tips och råd.
- Det är svårt, men jätteroligt, säger Marta med ett stor leende.


ANNIKA BJÖRNDOTTER


FAKTA:

Här kan du åka skidor i helgen:

Mellsta: Elljusspåret är öppet för skidåkning

Bergebo: Här finns två öppna spår som är preparerade för både skate och klassiskt. Slingan på 7 km är plan och elljusspåret på 5 km är kuperat.

Gyllbergen: Vägen mot Dragberget, 3,5 km, är preparerat för skate och klassisk åkning. Vägen mot Gyllmyren är 2,5km och har spår för klassisk åkning.

Skräddarbacken: En slinga på 2,5 km har gjort iordning.

Sportfältet: En 1,2 km lång slinga finns vid långfärdsskridskobanan