Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det nu bli nya vedeldade brödugnar

Den 21 juni i år gräddades sista Vika Brödet i Stora Skedvi. Därefter revs all utrustning ur lokalerna till mångas förtret.

Fastigheten köptes av Malin Floridan och Anders Åkerberg. De kämpade först mot Leksandsbröd att få fortsätta grädda detta speciella bröd i vedeldade ugnar utan framgång.

På onsdagen kallade Malin Floridan och Anders Åkerberg till presskonferens. Planerna är att åter bygga upp vedeldade ugnar och börja grädda detta speciella knäckebröd igen.
– Jag vill gärna komma tillbaka igen, säger Joakim Törnfeldt. Han arbetade där under 30 år och gräddade 14 miljoner kakor.

På plats fanns även Carina Karlsson och Patrik Gustafsson, som båda arbetat där under många år och ville veta mer om planerna.
– Jag brukar drömma att jag är här och arbetar och att degen jäser över, säger Carina Karlsson.
Tanken Malin och Anders har är att först bygga fyra ugnar och starta upp två av dessa. Bara ugnarna lär kosta en miljon kronor För att få in pengar kommer de att gå ut på nätet och genom ”fundedbyme.com” samla in pengar. Totalt kan hela projektet uppskattas till två och en halv miljon kronor. Någon mer intressent måste nog gå med för att klara detta.
– Hoppas pusselbitarna faller på plats, säger Malin Floridan om hela projektet.

Om dessa pusselbitar faller bra kan första kakan gräddas till påsk. Vilket namn knäckebrödet får är inte klart. Namnet Vika Bröd får inte användas utan kan nu bli Forsa Bröd som gräddades tidigare eller varför inte bara Skedvibrödet.
– Det ska vara ett hantverk, säger Anders Åkerberg och vill se en återgång till det bröd som gräddades en gång. Han tror att priset blir lite högre än vad det varit.
Båda driver Visthusboden och håller på att bygga upp ett matkulturcentrum.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se