Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här på fäboden råder en sällsam frid utan TV och stress

 För 33 år sedan bestämde sig Yvonne Smedberg att lämna sin hemstad Borlänge. Hon ville bli självförsörjande och flytta till Kättboåsens fäbodar mellan Mora och Malung. Beslutet om ett nytt liv på fäboden har hon aldrig ångrat.

– Jag har faktiskt mina rötter här i Kättboåsens fäbodar. Min farmor Emma Lind tillbringade sina somrar här vid Överåsen fram till 1946. Efter det stod det tomt i många år, och först 1998 fick jag möjligheten att ta över de här husen också.

Fastigheten jag flyttade till i början av 80-talet ligger strax nere vid andra sidan av E 45:an och är fortfarande vår vinterbostad, säger Yvonne Smedberg.

Den smala skogsvägen upp mot fäbodhusen vid Överåsen slingrar sig mellan lövträden. Plötsligt öppnar sig ett fantastiskt landskap med betande hästar, fjällnära kor i sakta mak längs dikesrenen och stora gröna betesängar.

Här mitt i idyllen bor Yvonne Smedberg och Ove Lindgren med alla djur och är i stort sett självförsörjande. De flyttar från sitt vinterboende nere vid riksvägen den första maj, och stannar i sommarbostaden fram till slutet av oktober.

Husen i Överåsen saknar elektricitet, men det ser Yvonne och Ove bara som positivt. Livet på fäboden kräver ibland hårt jobb, särskilt då det är dags för slåtter med hässjning och höbärgning. Det är inte ovanligt att arbetsdagarna ibland kan bli upp till sexton timmar långa.

Yvonne och Ove odlar egna grönsaker till husbehov och foder till djuren på ägorna. Här finns ett antal fjällnära kor, en tjur, fem getter, sjuttio hönor, två grisar, och några kaniner. Familjens två hästar används till i stort sett allt jordbruksarbete, och när vintern kommer får de också dra snöplogen. Det är mycket som ska hinnas med under en arbetsdagdag där vedhuggning är en av huvudsysslorna.

– Helt naturligt är det jag som står vid huggkubben, och jag gör det så gärna. Vi gör av med 50 kubik ved på ett år, och är helt beroende av att det finns färdighugget att ta av hela tiden. Det ska eldas till allt varmvatten vi använder, till matlagning och kaffet vi kokar. Just nu håller jag på att snickra en ny farstu till huset, och när den är färdig ska jag bygga en till sommarladugård med mera plats för djuren också. Vi tar alltid in dem under nätterna eftersom det finns både varg, björn och lodjur i trakterna. Lite orolig är man allt, säger Ove.

En nyhet för Kättboåsens fäbodar i år är att Yvonne och Ove tar emot praktikanter under sommaren genom ett samarbete med Naturskyddsföreningen. Annette Westerberg från Enköping hade turen att tillsammans med sin son Erik få komma till fäbodarna under en vecka. De bor och sover i ett eget litet härbre och har redan hunnit med att mjölka kor och även fått vara med vid en tuppslakt.

– Det här är väldigt lärorikt för oss att få vara här och hjälpa till med alla sysslor på gården. Vi tar också mycket bilder som Erik ska visa när han kommer tillbaka till skolan. Han har säkert en hel del intressant att berätta för sina klasskamrater, säger Annette.

Under söndagar från mitten av juni till mitten av augusti i sommar har allmänheten varit välkomna att besöka Kåttboåsen i vacker fäbodmiljö med naturstig, kaffeservering, hembakat bröd och försäljning av egentillverkade fäbodprodukter i mån av tillgång.

– Det är jättetrevligt när vi får besökare hit till fäboden. Venjans intresseförening sköter annonseringen åt oss och visar var vi finns. Många barnfamiljer kommer, och det är alltid roligt när de handlar av våra egna ostar, smör och lite annat vi själva tillverkar. Vi hoppas att de som kommer hit och besöker oss på Kättboåsen verkligen tar till sig av att man kan leva ett bra liv nära naturen och allt vad den erbjuder oss. Utan både TV och stress, säger Yvonne.Bons Nisse Andersson
bons@daladem.se