Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska barn få låna dyr sportutrustning – "sportotek" startas i två dalakommuner"

Skapa ett sportotek där idrottsutrustning kan lånas ut och återanvändas. Syftet är att alla barn och ungdomar, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska få samma möjligheter att idrotta.

LADDA NER: Dala-Demokratens app från

Appstore för Iphone

eller i

Google play om du har en telefon med Android

Ungdomsidrott har blivit en fråga om klass, pengar och geografi. Skillnaden vad gäller aktivitetsnivån bland unga är stor i olika delar av landet, och ungdomsidrottandet följer dessutom socioekonomiska mönster. I kommuner med hög medianinkomst idrottar barn och unga mer. I kommuner med låg medianinkomst gäller det motsatta.

LÄS ÄVEN: Sportoteket är på gång i Avesta

Samtidigt har kostnaderna för ungdomsidrotten ökat, i form av utrustning, medlemsavgifter eller avgifter för träning och läger.

I måndags kväll hade idrottsföreningar från Borlänge tillsammans med Borlänge kommun en inspirationsträff. Inledningsvis berättade Marcus Hjelm från kommunen att en miljon kronor från kommunen ställts till förfogande till föreningar som vill skapa projekt och samarbete. Inspirerade av succé historien om det somaliska bandylandslaget och utmaningen med att få nyanlända ungdomar att mötas och umgås med svenska killar och tjejer, berättade idrottsprofilen Pelle Fosshaug och Urban Lindblom från Röda Korset om idén med ett sportoteket.

Det är som ett bibliotek men i stället för böcker lånas idrottsutrustning ut.  

Först och främst är det ett samarbete mellan en idrottsförening och Röda Korset, berättar Pelle Fosshaug.

– En idrottsförening, vilken som helst, startar en kampanj och uppmanar allmänheten att lämna in begagnat till Röda Korset. Röda Korset tar emot till exempel skidor, stavar, skateboards, snowboards, fotbollar, bandyklubbor, skridskor, fotbollsskor, knäskydd, hjälmar, pjäxor, backhoppningsskidor etc, etc. Sedan tillhandahåller Röda Korset den utrustning som föreningen behöver så den i sin tur kan låna ut till killar och tjejer så dessa också kan vara med i föreningens verksamhet och få den och sig själva att växa.

Fosshaug uppmanar idrottsintresserade barn, ungdomar och föräldrar i hela Dalarna att kontakta den idrottsförening man är intresserad av och fråga om det finns utrustning att låna.

– Det kan vara startskottet som gör att föreningen tar kontakt med Röda Korset och börjar bygga ett sportotek.