Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här står idéerna på kö

I svartvita nyanser tar solodebuterande Borlängekonstnären H.Johannes Lindgren, 32 år, ut svängarna i sina grafittiliknande swirls ordentligt. Formaten skär rakt igenom standarden för traditionellt ramtänke. Och att konsten i sig utgörs av det icke förväntade är den klara nivåskillnaden i H.Johannes Lindgrens hela konstnärsskap.
-Jag vill hela tiden vara nyskapande, kreativ och innovatör inom konsten, säger?H.Johannes Lind-gren.

Och det minimalistiska bildspråket seglar i medvind. Svartvita teman har aldrig stått högre i kurs, varit så intressanta och efterfrågade som just nu, menar konstnären. Här handlar det om att fylla tomrummet med volym, djup, dynamik och kontrast.
– Jag är nyfiken på miljöerna och hur mina bilder exponeras och fungerar rent funktionellt i vår upptrissade och stressade vardag, säger H.Johannes Lindgren.
Bilderna skall ekosera ett lugn och roläge. Motiven är inspirerade direkt ur naturens skafferi och skattkammare. Processen är utvecklingsbar i all oändlighet och stilen helt min egen, hävdar konstnären. Och idéerna står liksom på kö - och bara väntar.

Efter konstnärlig grundutbilning vid Haraldsboskolan i Falun flyttade H.Johannes Lindgren så småningom till Göteborg. När han efter nio års därvaro återvände till hemstaden Borlänge och Dalarna utlöstes en kreativ kick i konstnärsskapet.
H.Johannes Lindgren formulerar själv sitt måleri så här:
– Jag tar en del av naturen i vårt livsrum – men vill också återföra en del. Det är grundtanken i mitt konstnärsskap. Att harmoniskt arrangera skönheten – den som redan finns därute. Och att med det lilla få effekt i det stora - är en strävan.
För att lägga handling till orden donerade H.Johannes Lindgren en orginalmålning till WSPA (World Society for the Protection of Animals). Målningen kommer att lottas ut på Kulturmässan i Stockholm den 20 mars.

”SWIRLS”
H.Johannes Lindgren
Ramhuset
Sturegatan 67 Falun
9/3-19/4


Staffan Björklund