Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står idéerna på kö

I svartvita nyanser tar solodebuterande Borlängekonstnären H.Johannes Lindgren, 32 år, ut svängarna i sina grafittiliknande swirls ordentligt. Formaten skär rakt igenom standarden för traditionellt ramtänke. Och att konsten i sig utgörs av det icke förväntade är den klara nivåskillnaden i H.Johannes Lindgrens hela konstnärsskap.
-Jag vill hela tiden vara nyskapande, kreativ och innovatör inom konsten, säger?H.Johannes Lind-gren.

Annons

Och det minimalistiska bildspråket seglar i medvind. Svartvita teman har aldrig stått högre i kurs, varit så intressanta och efterfrågade som just nu, menar konstnären. Här handlar det om att fylla tomrummet med volym, djup, dynamik och kontrast.
– Jag är nyfiken på miljöerna och hur mina bilder exponeras och fungerar rent funktionellt i vår upptrissade och stressade vardag, säger H.Johannes Lindgren.
Bilderna skall ekosera ett lugn och roläge. Motiven är inspirerade direkt ur naturens skafferi och skattkammare. Processen är utvecklingsbar i all oändlighet och stilen helt min egen, hävdar konstnären. Och idéerna står liksom på kö - och bara väntar.

Efter konstnärlig grundutbilning vid Haraldsboskolan i Falun flyttade H.Johannes Lindgren så småningom till Göteborg. När han efter nio års därvaro återvände till hemstaden Borlänge och Dalarna utlöstes en kreativ kick i konstnärsskapet.
H.Johannes Lindgren formulerar själv sitt måleri så här:
– Jag tar en del av naturen i vårt livsrum – men vill också återföra en del. Det är grundtanken i mitt konstnärsskap. Att harmoniskt arrangera skönheten – den som redan finns därute. Och att med det lilla få effekt i det stora - är en strävan.
För att lägga handling till orden donerade H.Johannes Lindgren en orginalmålning till WSPA (World Society for the Protection of Animals). Målningen kommer att lottas ut på Kulturmässan i Stockholm den 20 mars.

”SWIRLS”
H.Johannes Lindgren
Ramhuset
Sturegatan 67 Falun
9/3-19/4


Staffan Björklund