Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Här var det tät granskog”, säger Henrik Gråd i Borlänge

Annons

- Här var det tät granskog, säger Henrik Gråd och hans dotter Michelle Cherry och visar den 30-40 meter breda gatan med granar och enstaka björkar som blåst ned, stora rotvältor och många mindre träd som blåst runt.

Tromben har dragit fram i hela skogsområdet som sträcker sig cirka 250 meter mellan de bägge bostadsområdena i Medväga, några kilometer från Domnarvet i Borlänge,
- Vi flyttade hit för att ha nära till skogen. Det är praktiskt när man har hundar, berättar Henrik Gråd.
Men när hans fru skulle ta en eftermiddagspromenad med hundarna vid 16.00-tiden på tisdagen kom hon snabbt tillbaka.
- Det blir ingen promenad, sade hon och berättade om de nedfallna träden.

100-tal träd
En gata på 30-40 meter går genom hela skogsområdet. Totalt ett 100-tal träd, runt hälften stora granar och enstaka björkar, har blåst omkull. Många rotvältor är flera meter höga. En del mindre träd har flugit iväg åtskilliga meter. Barken är avskalad på vissa trädstammar och många stammar ligger som plockepinn.
- Här någonstans går stigen där vi brukar gå, säger Henrik Gråd och pekar mot granris och trädstammar.
Det har troligen varit en tromb, säger han.
- Jag bodde i Denver i USA för ett tiotal år sedan och upplevde en tornado. Den tog med delar av motorvägen. Så någon tornado var det inte men sannolikt en tromb.
- Har du sett i skogen, säger en av grannarna och på parkeringsplatsen kommer en annan som sett förödelsen.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se