Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vårdas drömmen om den svenska idyllen

Kaffestugan längs vägen mellan Säter, Borlänge och Ludvika påminner om förr. Inomhus pryds väggarna av pappersbonader med motiv från landsbygden på tidigt 1900-tal.
– Folk tycker om det, det är nostalgiskt, säger Bedros Kirakossian.

Han äger och driver Kaffestugan tillsammans med sin fru Mirna Gossian. Här vårdar paret, med rötter i Libanon, drömmen om en svunnen svensk idyll. Bedros levde också många år i Danmark före flytten till Dalarna och Ludvika.
De två köpte serveringen på rastplatsen vid Långsjön för tre år sedan. Bonaderna fanns redan där. Nu fyller de på dem en gång om året från ett förlag som trycker upp dem efter gamla bilder.

Många känner igen motiven med deras sagoaktiga karaktär. Bilderna föreställer hölass, hästar i hagen, äppelplockare i trädgården, barn på stranden eller en idyllisk familjepicknick.
– De passar med stämningen i stugan. Det ska vara hemmiljö, som i ens egen stuga, säger Bedros Kirakossian.
Hela atmosfären kring Kaffestugan är gammaldags med rödmålat timmer och gärdsgård. Täckt av silverglänsande frost blir det julkortslikt. Men stugan har bara ett tjugotal år ”på nocken”. Tidigare fanns en sommarservering där.

Rastplatsen har utsetts till Dalarnas bästa två gånger under 2000-talet.
– Det är ett känt ställe och vi har långväga gäster, ända från södra Europa, och stamgäster, säger Bedros Kirakossian.
Till de senare hör Range Rover-klubben som träffas där en gång i månaden. När turistbussar stannar reses tält för att alla ska få plats.
Men en kategori som har minskat på serveringen är lastbilsförarna. Många av dem kommer från utlandet. De övernattar på rastplatsen men har sällan råd att fika eller äta där.
– Men de svenska chaufförerna kommer och folk som har kört långa avstånd.

Den här dagen har Anneli Orrvik, lastbilsförare från Göteborg, vägarna förbi. Hon är på väg med last till Borlänge, övernattade i Götene och stannar vid Kaffestugan för att det är dags att ta rast.
Hon ser sig omkring bland väggbonaderna:
– Jag kommer ihåg dem från barndomen. Det är typisk svensk sommar, säger hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se