Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill kommunen att barnen ska leka

Fritidslokalerna på Kungsgårdsskolan i Säter räcker inte till och nu är det tänkt att de äldre barnen får flytta till andra lokaler.
Men enligt föräldrarna har barnen ingenstans att leka på den nya platsen.

Annons

På grund av ovanligt stora barnkullar räcker inte lokalerna för fritidsverksamhet till på Kungsgårdsskolan.
Kommunens förslag är då att tillfälligt flytta över barn som är nio år och uppåt till lokaler ovanpå förskolan ”Smultronet” några hundra meter från skolan.
Men föräldrarna till barnen anser inte att den nya omgivningen känns lek­vänlig alls. På ett möte som hölls mellan kommunen och föräldrarna stormade känslorna.
– Vi undrade var barnen ska leka, säger en förälder som vill vara anonym. ”På parkeringsplatsen” svarade kommunen. Då undrade vi om de tänkt stänga parkeringsplatsen för biltrafik men de tyckte det räckte med att ”det inte kör så många bilar där”.

Jan-Erik Steen som är ordförande i barn och utbildningsnämnden bekräftar föräldrarnas berättelse.
– Just nu är fritidsverksamheten väldigt trångbodd och vi har kommit fram till att det här är den bästa lösningen för barnens skull, säger han. Och det finns faktiskt en lekplats framför den nya lokalen.

Men föräldrarna tycker inte att den lekplatsen duger utan anser att den är anpassad för mindre barn.
– Den är för mindre och för större barn, svarar Jan-Erik Steen.
Men föräldrarnas starkaste kritik av de nya lokalerna är parkeringsplatsen som skolan anser funka som bandyplan.
– Jag fattar inte hur man kan argumentera för att parkeringsplatsen är en bra lekplats, säger en anonym förälder. Det kan ju bara inte vara förenligt med skollagen.

Föräldrarna som tidningen talat med känner stor oro inför flytten och anser att man måste tänka om från kommunens sida. Men kommunen ser ingen annan lösning på problemet.
– Det här är en budgetfråga, säger Jan-Erik Steen. Vi håller på att färdigställa andra lokaler som förhoppningsvis blir färdiga i slutet av höstterminen. Men jag har lovat föräldrarna att titta på det här i vårt budgetarbete.

Love Bergström/DT