Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård attack på bra förslag

Annons

Regeringens ambition att uppdatera gällande rovdjurspolitik med hjälp av forskare, har mötts av kraftiga överspända reaktioner från oppositionen och främst Centerpartiet. Regeringen vill utreda vargens bevarandestatus och se om det av Riksdagen beslutade referensvärdet för gynnsam bevarandestatus är vetenskapligt relevant, med det rådande knappa inflödet av nya gener till vargstammen.

Centerpartiets Anders W Jonsson tog till brösttoner i SVT Agendas debatt med Miljöminister Åsa Romson, där Jonsson betecknade regeringens besked om att man åter vill utreda frågan som upprörande och ett lågvattenmärke i svensk politik. Detta eftersom varg- och rovdjursfrågan bland annat utretts tre gånget tidigare genom statliga rovdjursutredningar och Jonsson ansåg frågan vara tillräckligt utredd.

Då ska man veta att det var den borgerliga Alliansregeringen som tillsatte den tredje Rovdjursutredningen och som hade i uppdrag att ange just ett referensvärde för gynnsam bevarandestatus för bland annat varg. Utredaren Lars-Erik Liljelund angav i sitt betänkande till uppdragsgivaren att referensvärdet skulle ligga vid 450 vargar i landet. Den till utredningen kopplade internationella forskargruppen ansåg att nivån skulle ligga ännu något högre.

Tog Alliansregeringen till sig sin egen utrednings slutsats? Nej, inte alls! Man ignorerade den. Regeringen vände sig istället till vargforskningsprojektet Skandulv och efterfrågade en sårbarhetsanalys för den svenska vargstammen, för att få deras uppfattning om vargstammens sårbarhet. Uppgifter som sedan låg till grund för Riksdagens beslut att referensvärdet skulle ligga i intervallet 170 – 270 vargar. Naturvårdsverket beslutade, som expertmyndighet det högre värdet, 270 vargar, som nu är gällande referensvärde för gynnsam bevarandestatus.

Det värdet förutsätter en viss nivå av invandring av vargar från öster. I en förhandsrapport från en pågående och av Naturvårdsverket beställd studie genomförd av internationell genetisk expertis, anges att referensvärdet ligger för lågt med rådande frekvens av invandrade vargar. Då är det helt naturligt att en ansvarsfull miljöminister i den nya rödgröna Regeringen vill uppdatera underlaget för rovdjurspolitiken och om det behövs, vidta förändringar.

Det tråkigaste i sammanhanget är att riksdagsman Anders W Jonssons tonläge i debatten triggar andra rovdjursnegativa att ytterligare skruva upp tonläget. Vi har i media kunnat läsa att polisens presstalesman i Värmland efter Agendadebatten kallat regeringspartiet MP för terrorister, med anledning av partiets ambition att se över rovdjurspolitiken. Vi efterlyser därför mer sans i rovdjursdebatten!

Yvonne och Uffe Stridsberg

Landsbygdsbor och naturvänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel