Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot flytt av pojkar från Älvan

Före jul flyttades fyra pojkar från boendet Älvan för ensamkommande flyktingbarn till behandlingshem i norra Sverige.

Omplaceringarna får kritik av personer som hävdar att de var felaktiga, och att de gjordes för straffa och splittra en grupp.

– Om man öppnar ett boende för krigsskadade barn så måste man vara beredd på att de har en viss problematik, säger Bo Bergman.

Han var tidigare god man för en av pojkarna, men har övergått till att bli ställföreträdande vårdnadshavare.
Den utlösande orsaken till flytten var att pojkarna vägrat delta i städning och kökstjänst. Bakgrunden ska ha varit att de, som beskrivs som ambitiösa, istället ville satsa mer på skolarbetet.
I en akut situation kände sig en i personalen hotad och tryckte på larmet. Med påföljd att åtta poliser anlände till Älvan.
– Pojkarna satte sig på tvären och då tog man till storsläggan, säger Bo Bergman.

Han är kritisk mot bristen på information kring händelsen. De gode männen blev kallade till ett möte den 28 november. Då var det redan klart med nya platser och avresa dagen därpå.
– Om vi hade fått tala med dem och göra klart att de måste följa reglerna så hade det kunnat sluta annorlunda. Men vi fick aldrig den chansen, säger Bo Bergman.
Han menar att det var under en period då det saknades chef på boendet Älvan som situationen urartade.
– Det bestämdes att pojkarna som inte deltog i matlagningen inte skulle få mat på kvällen utan bara kvällsmacka, säger han.

Att ungdomarna vågar opponera sig kan betyda att de känner en trygghet efter svåra upplevelser tidigare, är en synpunkt som framförts till DD.
Boendet genomförde flytten för att skilja på gruppen, är en uppfattning. En annan synpunkt är att det är märkligt att fyra ungdomar samtidigt behöver vård på behandlingshemmen ifråga.
Varje individ måste få sin egen bedömning enligt lagen. Det hela liknas därför vid en kollektiv bestraffning.
– De här pojkarna är överlevare som tagit sig själva genom Europa. Man borde föra resonemang med dem istället för att ta till militära metoder, säger Bo Bergman.

Behandlingshemmen är HVB-hem som bland annat är specialiserade på neuropsykiatriska funktionsstörningar.
Ett av dem uppges vara inriktat på antisociala livsstilar med beteendeproblem, aggressivitet, kriminalitet, drogmissbruk, spelmissbruk samt missad eller ringa skolgång.
– ”Min” kille har 9,5 mil till skolan från det nya behandlingshemmet. Det blir resor på nitton mil om dagen. Det hade aldrig accepterats för ungdomar i Säter, säger Bo Bergman.
Han kämpar nu för att pojken ska få flytta tillbaka till Säter och kommunens 18 plus-boende när han fyller 18 år. Ett alternativ är att han familjehemsplaceras hos Bergmans, som haft familjehem i 20 år, och att de ordnar en lägenhet åt honom.
Enligt uppgift förbereds en anmälan till Socialstyrelsen mot omplaceringarna.
– Det här får inte hända igen. Det måste fungera bättre framöver på Älvan, säger Bo Bergman.


Sylvia Kjellberg