Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot skiss

– Kommunens skiss till ett nytt demensboende vid Gagnefsgården gör oss bestörta.Det hävdar Demensföreningen Gagnefsflugan i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Föreningen skriver till kommunledningen angående planeringen av framtidens Gagnefsgården. När det gäller kommunens skiss är föreningen starkt kritisk:
– Nya huskroppar placeras i nordostlägen med korridorer på solsidan. Demenslägen-heterna kommer att bli mörka och näst intill solfria. Dementa är i högsta grad beroende av dagsljus och sol för att inte reagera med depression och oro, vilket skulle göra det tungarbetat för personalen, skriver föreningen och uppmanar planerarna att ”lyfta huskropparna upp i ljuset”.

Föreningen betonar också vikten av dag- och nattverksamheten Rosengården och att den får tillräckliga utrymmen och undrar om kommunen planerar att bygga bort kön till Rosengårdens hjälp- och avlastningsverksamhet.
– Med Rosengårdens hjälp klarar många anhöriga av att vårda sina dementa i hemmet. För kommunen är den vårdformen minst kostnadskrävande.
Dessutom kräver före-ningen bra utbildning för de som ska arbeta med dementa.

Demenssköterskan Liisa Haglund hyllas och föreningen kräver att hon – ”som utan tvekan har mest kunnande om demens i vår kommun” – ska respekteras och att hennes åsikter ska väga tungt i planeringsarbetet.

Kent Olsson/DT