Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare regler för flyktingar

Just nu pågår en protestaktion mot Migrationsverkets nya hårdare regler kring arbetstillstånd för flyktingar.
Människor avvisas från Sverige trots att de har arbete.
– Det är svårt när regler ändras och godtyckliga beslut tas, säger Monica Annersten, Falu flyktinggrupp.

Gruppen engagerar sig för flyktingar som den anser har skäl att få stanna i Sverige, men som inte får asyl. Tidigare fanns en gemensam grupp för Falun och Borlänge. Den har nu delat upp sig på grund av mängden fall.
Ett upprop ligger ute på nätet för en albansk familj i Uppsala som avvisas trots att föräldrarna har arbete sedan flera år. Migrationsverket har börjat tillämpa ett återreseförbud till Sverige för många som får avslag. Det hindrar dessa att få arbetstillstånd, som annars varit en grund för att få stanna.

Falu flyktinggrupp har kontakt med en kvinna som fick löfte om jobb i Sverige och reste tillbaka till Kosovo, i tron att hon kunde söka arbetstillstånd därifrån.
– Hon reste frivilligt. Men Migrationsverket ansåg att hon inte åkte tillräckligt snabbt. Hon väntar fortfarande i Kosovo med ett litet barn.
Godtyckliga tolkningar av regler hos Migrationsverket är ett stort bekymmer, anser gruppen.
Den har nu ärenden med flera familjer som fått olika beslut trots samma omständigheter.
– Det är parallella fall. Barnen har varit här precis lika länge och gått lika länge i skolan, säger Monica Annersten.

Hon har skrivit till Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, om att olika handläggare bedömer olika.
– Han svarade att det är en stor organisation med många anställda och att det är klart att det blir olika bedömningar. Men när det handlar om människors liv måste det vara säkert, säger Monica.
Flyktingar från Afghanistan får ofta avslag, enligt gruppen, trots att läget där inte förbättrats.
– En god man ringde oss om en pojke från Afghanistan, som hade ett av de starkaste flyktingskäl vi hört. Men han fick nej, säger Per Annersten.

Gruppen är också engagerad i ett ärende där två barn riskerar att avvisas till Azerbajdzjan. En ny ansökan ska lämnas in. Margaret Hammar, gruppens ordförande håller på att utreda förhållandena på barnhem där.
– Fysisk och psykisk misshandel förekommer. Skolmaterial saknas och maten är undermålig. Barnen är illa rustade när de slussas ut i samhället vid 16 eller 18 år.
Det händer att flyktinggruppen säger nej till att ta sig an fall om den anser att asylskäl saknas.
– Det har också hänt att vi funnit att föräldrarna inte haft så starka asylskäl, men då har vi sett till barnens situation, säger Monica Annersten.

Trots allt så lyckas gruppen de flesta gånger medverka till ett positivt beslut för flyktingarna. Förutsatt att den får kontakt med dem innan alla möjligheter är uttömda.
– Vi ger oss aldrig, säger Monica Annersten.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se