Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare straff för guldsmedsrånarna

Skulle de dömda för rånet kunna neka sig fria – och skulle åklagaren Johan Knies kunna bevisa att den friade kvinnan var delaktig?
Svea hovrätt svarade nej på frågorna. Men gav Knies bonus i form av ytterligare 13 månaders fängelse för de tre.

Rånet drabbade Svärdsjö Guld och Ur kvällen 14 februari. Tre beväpnade rånare trängde sig in med vad som såg ut som ett automatvapen men nu bedömts som attrapp.
Ägarinnan och tre kunder hotades och rånarna kom över smycken för drygt 293 000 kronor och 8 000 i kontanter.

På väg från rånet körde de på en polisbil och hade så när klämt fast den kvinnliga polis som fanns i bilen. För det döms de för försök till grov misshandel.
Svea hovrätt ansluter sig helt till Falu tingsrätts bedömning. DNA-fynd, telefonutredning och fynd av smycken fäller de tre, liksom den bror till en av dem som fälls för häleri då en del av bytet hittats hos honom. Han får tre månaders fängelse och förverkande tre från ett tidigare straff fastställt.

Hovrätten bedömer straffvärdet högre än tingsrätten. Den äldste rånaren, en i dag 36-årig man, får påslag med tre månader till fyra års fängelse.
Den nu 20-årige man från trakten som tidigare tillsammans med 36-åringen dömts för inbrott i butiken får ytterligare fyra månader till totalt två år och åtta månader.
Den tredje rånaren, en 28-årig stockholmare, får sex månader lagda till vad som blir tre år och tio månader.
Om den 26-åriga kvinna som var åtalad för medhjälp som chaufför av flyktbilen konstaterar hovrätten att telefonanalyser och annat talar för att hon, trots att hon nekar till det, befann sig i Dalarna vid tid för rånet. Vilket ändå inte räcker för att fälla henne.
– Domen är korrekt. Hon är oerhört lättad över att allt nu är över, säger försvararen Carl-Oskar Morgården till DD.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se