Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härlig daladag i Tour de Ski

Vilken daladag i Tour de Ski!
Först vinner Falutjejen Hanna Erikson sprinten i Oberhof.
En halvtimme senare är det Sågmyras stolthet Calle Halfvarssons tur att få sträcka händer i luften i en segergest.

Calle var femma i kvalet, och han fortsatte att imponera genom hela tävlingen. Han körde med samma taktik i kvartsfinalen, i semifinalen och i finalen. Det handlade om att göra ett ryck i sista backen för att vara först den sista biten fram till upploppet.
– Jag har känt mig jättestark, gjort lite ryck i heaten och fick utdelning. Kroppen har svarat bra, jag har haft bra skidor och då kan man åka med en trygghet, sa Calle till SVT.
I lördagens prolog fick Calle sällskap av sin antagonist fixstjärnan Petter Northug. Den fighten vann Calle.

I söndagens sprintfinal möttes deras vägar igen.
Och Calle pulvriserade Petter – igen.
– Jag såg Hanna på upploppet och då blev man än mer taggad. Då tänkte jag att om jag eller Jens (Eriksson) skulle vinna vore det fantastiskt.
Och så blev det.
Att Calle skulle vinna var inte direkt någon stor överraskning, för den kapaciteten har han.

En som däremot har överraskat i Oberhof är Dala-Flodas Jens Eriksson. Sjua, och bäste svensk, i lördags prolog och fyra i söndagens sprintfinal.
Jens fick så sent beskedet att han skulle bege sig till Tyskland.
– Det var på torsdag kväll jag fick beskedet att jag skulle åka ner till Tyskland. Klockan fyra på fredag morgon satte jag i bilen och åkte ner. En speciell uppladdning för Tour de Ski kan man säga.

Du verkar vara i kanonform, och du verkar ha utvecklat din åkning i den fria stilen?
– Jag är överraskad att formen är så bra. Tekniskt har fått till det bra i skate trots att jag tränat mest stakning med mitt långloppslag med sikte på Ski Classic i vinter.
OS, är det något du tänker på nu efter det här?
– OS har jag inte alls haft i tankarna, och absolut inte fristilssprint som det är i OS. Men jag skulle inte tacka nej, avslutar Jens.

Gunnar Bäcke/DT
gunnar.backe@dt.se