Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt angrepp på M

Moderaterna beskylldes för att vara vänsterextremister och Socialdemokraterna för att vilja dubbelskatta Gamla byns hyresgäster. Det blev en tuff debatt om Gamla Byns begäran om att få överföra 62 miljoner till sitt dotterbolag Industristaden.

Fullmäktiges sista sammanträde kom att handla om den nedskrivning som måste göras av värdet för Koppardalen. Alla var överens om att det måste göras och att det innebär att Industristaden AB, som äger Koppardalen, måste få mellan 60 och 65 miljoner kronor för att täcka upp detta.

Marknadsvärdet för Koppardalen är 114 miljoner, inte 186 miljoner som bokföringen visar. Industristaden AB, dotterbolag till kommunägda Gamla Byn AB, har drygt 9 miljoner. Gamla Byn har drygt 84 miljoner och styrelsen vill överföra pengar till dotterbolaget.
Moderaterna och Centern ville att kommunen skulle skjuta till de 60-65 miljoner kronor som behövs.
– Vi har tillåtit Gamla Byn att bygga upp ett fritt kapital för att använda till oförutsedda händelser, sa Lars Isacsson (S). Om kommunen går in med pengar blir resultatet minus 45 miljoner, som vi måste spara in på tre år. Det kommer att drabba skola och omsorg.

Wojciech Nedzewicz (MP) gick till hårt angrepp på Moderaterna.
– Ni kommer med ett extremt vänsterförslag. Ni måste ha festat till ordentligt när ni kom med ert dumma förslag, sa Nedzewicz. Det går emot allt vad Moderaterna står för. Ni vill gå in med skattebetalarnas pengar i den fria marknaden, det finns ju andra aktörer som säkert också vill ha skattepengar. Det blir en snedvridning av konkurrensen.

Johan Thomas (M) svarade att som ägare har man ett ansvar när det går dåligt för bolaget.
– Det är hyresgästerna i Gamla Byn som byggt upp kapitalet. Det är bättre att jag och Lars Isacsson och andra också är med och betalar.
Han bemötte också Lars Isacsson om att kommunala verksamheter drabbas av besparingskrav om kommunen betalar.
– Kom inte med skrämselpropaganda, jag lovar att det inte behövs några besparingar, vi har ju överskott på varje budget.

På det svarade Jan-Åke Andersson (S), Mikael Westberg (S) och Wojciech Nedzewicz (MP) att det skulle innebära katastrof om bildning och omsorg måste minska sina budgeter, när det egentligen behövs mer pengar.
Linn Linnberg (FP) kom med ett eget förslag, att kommunen och Gamla Byn skulle betala hälften var, så att inte hyresgästerna ska betala allt.

Gunilla Berglund (C) påpekade att kommunen lever farligt med tanke på Gamla Byns och Industristaden stora skulder.
– Det kan snabbt bli stora kostnader. Det är bättre att Gamla Byn får behålla sina pengar och slippa ta så stora lån.

Susanne Berger (S) ordförande i Gamla Byns styrelse och Gamla byns ekonom Örjans Bengt förklarade att bolaget fria kapital i huvudsak kommer från vinsten på försäljning av fastigheter, inte från hyresgästerna.

Beslutet blev som väntat att Gamla Byn får överföra 60-65 miljoner till Industristaden.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se