Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt slag för Kvarnsveden och hela länet

Stora Enso drar åter-igen ner på personal – i Hylte och i Kvarnsveden. Pappersindustrin är i kris, med vikande efterfrågan över hela västvärlden. I Kvarnsveden varslas 175 anställda, i Hylte 100. Men det är nästan svårt att greppa vad det här rent tekniskt handlar om: två väldiga maskiner läggs ner och dessa två maskiner producerar 475?000 ton om året, vilket utgör 3,4 procent av hela Europas produktion!
Allt som rör industrin har väldiga proportioner, vare sig det handlar om investeringar, produktion eller – varsel. I årtionden, sedan slutet av sextiotalet, har ju trenden varit att ju mer det investerats i industrin, och inte minst pappersmassan, desto färre anställda blir kvar som producerar mer per person. Just papper ligger illa till inför den annalkande armén av digital läsning. På tåget mellan Borlänge och Stockholm kunde man för bara fem, sex år sedan höra tjänstemännens prassel av rapporter och handlingar i pappersform. Nu glider deras fingertoppar ljudlösa över i-padens skärmar. Och dagstidningarnas upplagor minskar överallt.

Dalarna är ett exportlän, ett industrilän. Men grunden skakar. Framförallt för dem som får gå från sina arbeten men även för dem som genom ringar på vattnet indirekt drabbas.

Göran Greider