Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på VM-boende

Dagen efter att skid-VM i Val di Fiemme avslutats blev trycket hårt på att redan nu boka boende under VM i Falun 2015.Men besöksnäringen i Dalarna ligger inte alls i fas med det intresse som finns att tidigt göra klart med boendet.– Jag tror näringsidkarna inte riktigt förstått att det finns en stor efterfrågan redan nu, säger Ulrika Back Eriksson som är ansvarig för boendefrågorna under VM.

– Vi vill också att folk hör av sig så tidigt som möjligt om man har för avsikt att hyra ut sitt privata boende. Det finns en stor efterfrågan på lokalt boende. Då kan vi förmedla det via Visit södra Dalarna. Redan på fredag den 22 mars är det premiär på bokningsportalen, säger Carl-Johan Ingesson vd för Visit södra Dalarna AB.

I dagsläget är det reserverat 70 000 gästnätter under VM, men arrangörerna räknar med minst 150 000 gästnätter och i stort sett hela nedre halvan av Dalarna kommer att vara uppbokad.
Norge är den stora målgruppen där norrmännen var cirka 50 000 på plats i Val di Fiemme. Och när VM går på betydligt närmare håll så blir det sannolikt stor invasion från det skidintresserade Norge.
– Vi har varit i Gävle och pratat med Tågkompaniet och dom är intresserade av att köra dagståg från Oslo till Falun, en resa som tar bara fem timmar. Åker man från Oslo fem på morgonen är man tillbaka vid midnatt, säger Ingesson.

Det konkreta arbetet med att ta emot alla som vill komma till Falun och Dalarna 2015 har alltså redan börjat.
– Boendet är absolut det första folk tänker på, sedan kommer biljetter och övrig logistik. Och det vore önskvärt om hotell, stugbyar, pensionat och övrig besöksnäring försöker sy ihop sina paketlösningar och andra erbjudanden så fort som möjligt, säger Ulrika Back Eriksson.
– Det underlättar för alla parter, två år kvar till VM kanske låter som långt fram i tiden. Men snart är vi där och norska researrangörer ligger redan på oss och vill ha alternativ på boende.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se