Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hattläraren Karin Jatta från Borlänge får ett av världens finaste priser

Hennes hattprydnader är stolta skapelser med färg och prakt.
Med dem vill Karin Jatta skapa och hålla liv i ett hattintresse som hon bland annat anat i Borlänge och CTH-museet. Men nu får hon draghjälp. Nästa helg får nämligen hon ta emot ett av världens finaste hattpriser.
- Den som nu vill gå hattkurs med Karin i juni får skynda sig. Vi har bara tre platser kvar, säger Gunilla Gartzy på CTH.

Karin Jatta är synnerligen aktuell i Dalarna. Inte nog med det franska priset Atelier-Musée du Chapeau Chazelles-sur-Lyon International Hat´s Art Competition 2009. Det är också hon som gjort hattarna till den utställning om Karin Larssons i Sundborn kläder som startar i dag lördag.
- Jag har skickat alster till Lyontävlingen i många år. Jag har också varit med i finalen. Men att få skicklighetspriset är speciellt. Nu har jag drabbats av storhetsvansinne, skrattar Karin gott.

200 bidrag

Priset får hon sedan en sträng jury nagelfarit varje veck, varje stygn, varje limning, varje moment i de cirka 200 anonyma bidragen från hela världen. Karins vinsthatt är en turkosblå keps med skärm vars kulle går att dra ut likt en strut och läggas på sidan - likt en franska-revolutionen-luva.

Modistens grunder

Nästa helg tar hon emot priset. Mitt under Peace & Loveyran, återvänder hon till Borlänge för att åtta elever ska få lära sig modistens grunder.
- Det ska bli jättekul. Jag har haft ett tiotal kurser i Borlänge och många av elever har återvänt. Man ser hur de utvecklas.
Fast egentligen skulle Karin Jatta aldrig bli modist. Efter att ha växt upp i Örnsköldsvik satsade hon på design och gick konsthögskola i Göteborg.
- Examensarbetet såg jag som en chans att få göra något riktigt roligt - hattar. Ingeborg Andersson från Grufriset i Falun - som fyller 90 år i år - granskade mina tummar och sa; det ska nog gå bra.
På den vägen är det.
Det är åtskilliga hattar och modeller som Karin arbetat fram. Bredbrättade alster, små pillerburkar, så kallade koaffer (små rosetter eller plymer som sätts fast i en håruppsättning). Hon kontaktas ofta av teatrar, stylister och filmmakare.

Har då hatten en framtid?
- Ja. Just nu framför allt bland män, då de rakar sig och måste skydda huvudet från sol och kyla. Men det kommer också bland damer.

KERSTIN ERIKSSON
0243-920 00
kerstin.eriksson@daladem.se