Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havererat Somalia gav terror

En terrorattack har utspelat sig i helgen i en galleria i Nairobi i Kenya. Terrorister som bedöms höra till nätverket al-Shabaab och har sin bas i Somalia verkar ligga bakom dådet.
Över 50 personer uppges vara döda och cirka 30 personer är tagna som gisslan. Kenyansk polis och specialstyrkor agerar mot terroristerna.

När man tar del av rapporteringen från dådet går tankarna till dådet på Utöya 2011. Likt där handlar det om att många tagits som gisslan på en begränsad yta och dödats. Antalet döda närmar sig nu Utöyas 69 (och 8 till omkom av bomben i Oslo).

I övrigt går de två dåden i sär. I Norge var det en ensam person som agerade. I Kenya är det flera. Och i Kenya drar händelsen ut på tiden i mer än ett dygn, längre än i Norge.
Men i båda fallen verkar den eller de som utför våldet ha en ideologisk drivkraft. Anders Behring Breivik drevs av en rasism och fientlighet mot dem, främst (unga) socialdemokrater, som han ansåg vara sin rasistiska ideologis motståndare.
al-Shabaab, som har kopplingar till al-Qaida, om än lösa sådana, beskrivs ha en radikal konservativ uppfattning om islam, en uppfattning som de vill att andra ska dela.

Båda dessa ideologiskt drivna aktörer har tagit till dödligt våld för att, med sitt sätt att se, gynna sin sak.
al-Shabaab strävar efter regionalt inflytande i Somalia. al-Shabaab har trängts ut ur huvudstaden Mogadishu och finns nu främst i södra delen av landet, nära gränsen till Kenya, och i inlandet.
Även om en någorlunda ordning råder i Mogadishu sedan några år är Somalia en icke fungerande stat (failed state), som statsvetarna brukar kalla det. Stora delar av Somalias yta är laglöst land, behärskat av krigsherrar och grupperingar som al-Shabaab, ofta med fundamentalistisk tolkning av islam som rättesnöre.

Grannländer som Kenya men även Etiopien, och andra länder som stora och små stormakter som USA och Storbritannien samt Israel, har anledning att oroa sig över laglösheten i Somalia.
Just laglösheten gör att grupperingar som al-Shabaab kan ha sina baser där och efter styrkeuppbyggnad utföra diverse våldsamma dåd för att gynna eller få uppmärksamhet för sin sak. Det är ett sådant dåd vi bevittnar nu. Och i grannlandet Kenya är det lättast att slå till.

Somalia har varit en icke fungerande, havererad, stat i mer än 20 år. Omvärlden, det internationella samfundet (FN men även alla länder i bred bemärkelse), verkar inte förmå att bringa ordning på landet.
Tillsammans med en rad fall (länder) till runt om i världen med inre oroligheter och våld så är laglösheten i Somalia ett tecken på att det svaga världssamfundet, alltså främst FN, inte har (tillåts ha?) de verktyg som behövs för att bringa ordning på platser som dessa, till gagn för särskilt den civilbefolkning som finns där.

Det är säkert flera orsaker till att det är så, en oförmåga hos FN, som att stormakter blockerar varandra med följden att FN är svagt.
Först när havererade staten Somalia ger effekt i andra länder, som terrordådet i Kenyas huvudstad i helgen, sker agerande mot de beväpnade aktörer (terrorister) som kunnat växa sig starka i (det laglösa) Somalia. Och det är säkerhetsstyrkor i Kenya, på egen hand och möjligen med utländsk hjälp, som står för det agerandet.

Att många människor, kanske lika många som i terrordåden i Norge 2011, fått sätta livet till i detta dåd är att beklaga. Beklagligt är det även att omvärlden låtit läget i Somalia bli så dåligt och laglöst och låtit det vara så under en lång tid.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se