Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häxan inom politiken

Annons

Historien uppvisar få maktfullkomliga kvinnor, men Margaret Thatcher, född 1925, intar en rangplats. Från 1979 och tolv år framåt var hon Storbritanniens premiärminister, och hon förde då ett regemente som fick fosterjorden att skälva. Häxan kallades hon. Ragatan.

Hon var inte konservativ. Hon var reaktionär. Hon kom till makten när Storbritannien var nergånget och regerande Labour sönderslitet av villrådighet, och inre motsättningar.
Gunnela Björk, historiedocent i Örebro, skriver i denna minibiografi över Margaret Thatcher att det var en bedrift för en kvinna att ta makten i Tories, det konservativa partiet. Bedriften säger något om hennes kapacitet och makt-ambitioner.

Väl vid rodret drog Margaret Thatcher en marknadsliberal politik som blev allt mera hårdför, precis som hon själv. Hon införde det som kom att kallas thatcherismen, en politik inriktad på klasskillnader, social nedrustning, hårdför kapitalism och motstånd mot all statlig inblandning.
Motståndare fanns även inom hennes eget parti, men de saknade talan och styrka. Hon kallade dem blöta. Hon omfamnade en blodbesudlad diktator som Chiles Pinochet, hyllade Italiens Berlusconi och gillade högt Ronald Reagan.
Hur kunde hon vinna tre val? Svaret är svaga politiska motståndare, ingen utmanare i det egna partiet och en medelklass som med försvagad samhällssolidaritet och goda sociala omständigheter kunde skaffa sig hus, trodde på sin egen duktighet och förblindades av skattesänkningar.

Alltmera aggressiv, självsvåldig, drottninglik och hänsynslös mot sina egna ministrar blev hon dock med tiden ifrågasatt eftersom fienderna i hennes eget parti utgjorde en växande skara som fann henne rigid och rentav primitiv.
Själv var hon säker och trodde sig oersättlig. Till sin egen grymma förvåning fick hon uppleva hur hennes parti röstade bort henne.
Efteråt stelnade järnladyn än mera och skrev förgrämd, hatisk och elak sina memoarer. Hon fann fel på alla andra utom sig själv.
Gunnela Björk betonar Margaret Thatchers roll som kvinna i brittisk politik. Feminist var aldrig denna premiärminister. Hon utvecklades moralkonservativt, fastän hon i början av sin karriär antytt jämställdhetsmål. Hon blev mera reaktionär än de flesta män i sitt parti.

Att Margaret Thatcher var kvinna hade föga betydelse för vägen till makten. Avgörande var hennes unika personlighet och tidsläget som gav rum åt henne.

Bo Degerman