Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora 2014 – största vinnaren

Nu ska det satsas i Hedemora kommun.
Nya statliga miljoner gör det möjligt att rusta gator och byggnader.
50 procent fler får sommarjobb och bildningsförbunden har blivit lovade mer i bidrag.

Tisdagens kommunfullmäktige i Hedemora präglades av en lång budget­debatt. Men utan svångremspolitik eller domedagsprofetior.
I december förväntas riksdagen anta ett nytt utjämningssystem mellan landets kommuner.
– Vi är största vinnaren i Dalarna ihop med Gagnef, konstaterade kommunal­rådet Ulf Hansson (S) som räknar med ytterligare 20 miljoner kronor till kommunen.

Han tycker att systemet är mer rättvist än någonsin och det gynnar Hedemora med stor LSS-verksamhet och många barn i förskolan.
I budgeten 2014 finns därför utrymme att satsa mer på gruvutbildning, projekt som Fiber till byn och en förstärkning på bygglovssidan som har svårt att klara den lagstadgade tidsgränsen på tio veckor.
Hedemorabostäder kommer att investera drygt 18 miljoner kronor på stambyte i fastigheter på Gussarvsgatan.

Lekplatser, rastplatser de båda ishallarna samt Vasahallen ska också rustas upp.
– En del av investeringar tar vi redan i år så jag tycker 2014 ser positivt ut, meddelade Ulf Hansson.
Men från Långshyttepartiet kom kritik. Överskottsmålet på en procent är för högt, ansåg partiordföranden Allan Mattsson. De åtta miljoner kronorna kunde användas bättre än att bara läggas i sparbössa, ansåg han.

Antalet yngre elever i skolan ökar samtidigt som Hedemora tappar placeringar i skolrankingen. Färre går ut nian med godkända betyg och högskolekompetensen minskar.
– Det indikerar att vi behöver mer resurser till skolan, hävdade Allan Mattsson.
Men han fick kritik även från Moderaterna, varifrån det påpekades att vissa bedömer att överskottsmålet till och med bör vara två procent.

Melker Andersson (M) ­påminde om att kommunens ekonomi räddats av tillfälliga engångsbelopp i forma av så kallade LSS-pengar och AFA-pengar.
– Det är ju så att verksamheten de senaste åren har gått back, därför finns alla anledning att hålla i pengarna, ansåg han.
Moderaterna ville för övrigt satsa närmare 650 000 kronor extra på kultur och fritid. I övrigt skilde sig inte deras förslag nämnvärt mot det majoritetsförslag som röstades igenom.
Enligt budgeten 2014 kommer det att kosta drygt en miljard kronor att driva Hedemora kommun nästa år. Kommunens investeringsbudget är knappt 13 miljoner kronor.

Johan Källs/DT