Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora kommun vägrade lämna ut handlingar

Annons

När Mona Dalmats och Eva-Britt Jansson begärde ut handlingar från Hedemora kommun gällande upphandlingen kring Vasaliden så fick de svaret att några sådana inte fanns. Nu ställer man sig kritisk till kommunens upphandlingar.

Mona Dalmats och Eva-Britt Jansson bestämde sig för att granska den kommunala beslutsprocessen och man satte igång arbetet för drygt ett år sedan. Idén till den egna granskningen kom till när Eva-Britt kände sig lurad på ett möbeltapetseringsuppdrag som kommunen hade ute för upphandling.
När Eva-Britt sedan tog reda på hur upphandlingen gått till, och upptäckte en del felaktigheter, valde man att börja granska en del upphandlingar i kommunen.
– Under det gångna året har vi försökt att sätta oss in i hur den kommunala beslutsprocessen och uppföljningen ser ut när det gäller offentlig upphandling i Hedemora kommun. Det har visat sig vara en svårbemästrad uppgift, säger Dalmats och Jansson.

Beloppet
för tapetseringsarbetet som låg ute för upphandling innefattar en mindre summa pengar om man jämför med kommunens övriga projekt de senaste åren. Dalmats och Jansson bestämde sig för att granska upphandlingen av Vasaliden som överstigit uppgjorda kostnadsramar.
– Vi begärde att få ta del av de handlingar som rörde Vasaliden. Vid den första förfrågan var det ingen som visste var handlingarna var någonstans. Man meddelade att man skulle återkomma och det gjorde man tre dagar senare, säger Dalmats och Jansson.
– Fem personer blev tillfrågade på kommunen, men ingen har sett det som ”sin” uppgift att lämna ut handlingarna.

Sedan den
1 januari 2007 ingår Hedemora kommun i en inköpssamverkan tillsammans med Avesta, Norberg och Skinnskatteberg. Dokumenten har dock inte fastställts i Hedemora kommun.
Efter en e-postkontakt med kommunens ekonomichef, Kerstin Assmundson, och efter upprepade påstötningar via telefon fick man svaret att det inte fanns någon möjlighet att ta fram siffror som visar på kommunens upphandlingsvolym och dess fördelning av varor och tjänster.

När det gällde
redovisning av antalet diarieförda direktupphandlingar lämnades svaret av kommunen ”att direktupphandlingar i kommunen inte är organiserade på ett sådant sätt att det går att lämna ut med rutinbetonade åtgärder varför de handlingar ni begär inte kan anses vara förvarade och upprättade hos myndigheten Hedemora kommun och kan därför inte lämnas ut”.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se