Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket har gjort inspektion i skolköket vid Garpenbergs skola

Annons

Arbetsmiljöverket hotar Hedemora kommun med 900000 kronor i vite om inget görs åt köket vid Garpenbergs skola.
Men tidsfristen är tilltagen så att kommunen ska hinna vidta det åtgärder som krävs. Åtgärderna ska vara klara till den 31 augusti 2009.

Frågan om köket i Garpenbergs skola har valsat runt under en längre tid inom Hedemora kommun. Kommunens kostchef har avsagt sig ansvaret för köket och lämnat över frågan till barn- och grundskolechef Lena Stoltz. lena Stoltz har i sin tur lämnat ansvaret vidare till t f kommunchef Åsa Sundstedt, som även hon lämnat ansvaret vidare till kommunstyrelsen. Kommunalrådet Ingvar Damm, s, uppskattade vid ett tidigare tillfälle i våras kostnaderna för åtgärderna till någonstans mellan två och tio miljoner. Allt beroende på hur köket ska nyttjas i framtiden.
- Det är fråga vi är tvingade att ta tag i, sa Ingvar Damm då.
Och nu har arbetsmiljöverket kommit med sitt beslut efter den inspektion som genomfördes den 28 november 2007.
Skolkök och matsal finns i en barack som byggdes på 1950-talet skriver nu arbetsmiljöverket. De konstaterar att tanken från början vara att baracken var ett provisorium till det att en annan lösning hittats, men någon sådan lösning har inte hittats. Man säger vidare att det heller inte gjorts några större ombyggnationer, mer än en diskanläggning som installerats.
Vid inspektionen gjordes en rad med påpekande. Flertalet av punkterna handlade då om arbetsmiljön i form av tunga lyft och hala ytor där det fanns stor risk att personalen ska ramla. Men det fanns även påpekande på att vissa ytor var svåra att rengöra.
Vissa av de åtgärder som arbetsmiljöverket krävde skulle åtgärdas omgående, och en ny kartläggning och riskbedömning utföras den 31 mars.
Den 29 april gjorde arbetsmiljöverket ett nytt besök och då framkom att en del påpekande hade åtgärdats, dock inte alla. Man fick då även information om att planering och projektering av ett nytt skolkök pågår, och att ska ske sommaren 2009 och stå kart till höstterminen 2009.
Men arbetsmiljöverket har ändå funnit anledning att det finns skäl för kommunen att åtgärda bristerna och säger i sitt beslut att kommunen kommer att drabbas av ett vite på 900000 kronor om åtgärderna inte gjorts till den 31 augusti 2009.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons