Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin drömmer om att får tävla med en av sina hästar i Elitloppet

/
  • 18-åriga Elin Mattsson har sysslat med trav sedan hon var tolv. Hon kommer att tävla med russ tills hon fyller 25. Hennes största meriter hittills är starter i Derbyt och Kriteriet.-- Målet är att få med en häst till Elitloppet, säger Elin, här med hing
  • Elin Mattsson ryktar Tycho i stallet hemma på gården i Stubbelsbo.

Annons

Det mesta kretsar kring hästar och trav för 18-åriga Elin Mattsson.
Hennes största meriter hittills är starter i Kriteriet och Derbyt.
- Det känns som att fler och fler tjejer börjar med trav, säger Elin Mattsson.

Elin Mattsson fick sin första russ när hon var tolv år. I dag har Elin inte mindre än nio hästar på gården hemma i Stubbelsbo. Fem av hästarna reser hon land ock rike runt för att tävla med.
- Nyligen var jag till Jägersro i Malmö och tävlade i Derbyt. Där deltog de snabbaste fyraåringarna. Vi slutade oplacerade, men hästen sänkte sitt rekord. Mina största meriter är att jag har tävlat i Kriteriet och Derbyt. För ett par helger sen gick jag under två minuter med en fyraåring och det är en “magisk gräns” att passera, säger Elin Mattsson.
Till vardags går hon på naturbruksgymansiet, med inriktning häst, i Sala. Elin är inne på sitt sista tredje och sista år av utbildningen.

Fler tjejer intresserade

- Jag vet inte riktigt vad jag har tänkt bli sedan. Kanske massör och då måste jag gå en utbildning till. Vi är 27 elever i klassen och åtta av oss har valt inriktningen trav. Samtliga är tjejer och det känns som att fler och fler tjejer börjar med trav, säger hon.

Vad har du för mål med tävlandet?
- Målet är väl att få med någon häst i Elitloppet. Jag drömmer om att bli catchdriver, alltså lånekusk åt andra tränare. Men jag kommer att fortsätta att tävla med russ tills jag fyller 25, säger Elin Mattsson.
Genom skolan fick Elin chansen att göra praktik hos travlegenden Stig H Johansson. Hon har även varit på praktik i Frankrike, hos kusken Jörgen Westholm, samt på stuteriet Boko Stables som ligger i Ekerö.
- Det var riktigt kul att praktisera hos Stig H. Det var faktiskt roligare än att vara nere i Frankrike, säger Elin Mattsson.
Förutom resandet och tävlandet ska hästarna dessutom tränas, ryktas och matas. Så mycket mer än hästarna hinner hon därmed inte med.
- Nej det tar mycket tid. All min fritid går till år hästarna, säger Elin Mattsson.PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons