Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldravandringar inledes på Valborg

Annons

Föräldrar på stan ska skapa ett tryggare Hedemora. Det vill i alla fall drogsamordnare Susanne Mårtensson som tagit initiativ till föräldravandringar. Med start på Valborg och sedan varje fredag- och lördagkväll hela sommaren ska det finns vuxna på stan för att ta hand om och ge stöd till barn och ungdomar.

-- Föräldrars restriktivitet, som visar att det inte är ok att dricka alkohol, är viktigt för att höja debutåldern, konstaterar Susanne Mårtensson Hedemora kommuns drogsamordnare.
Hon säger vidare att man vet av erfarenhet att sommarlovet mellan årskurs 8 och 9 är den tid då ungdomar för första gången smakar alkohol. Och inte bara i Hedemora, utan i hela Dalarna finns en kultur bland ungdomar som går ut på att man ska dricka till man blir jättefull. Det är något som man från kommunens sida vill förebygga.
Susanne Mårtensson säger vidare att man tittat på tendenser bland ungdomar och dessa visar att flickors drickande ligger på samma nivå medan det bland pojkarna har nivån sjunkit.
-- Man måste våga vara besvärlig som förälder, säger hon vidare.
Det handlar om att ringa och kolla med sitt barns kompisars föräldrar att de verkligen ska sova över hos varandra, att ställa krav på att ungdomarna ska vara nåbara via mobiltelefon och att överenskomna tider ska hållas.
Ett grepp som man nu tagit inför sommaren är att få ut fler föräldrar på stan och då i synnerhet fredag- och lördagskvällar. Basen för verksamheten blir FRIA-gården och föräldravandringarna kommer att ske i samarbete med Nattvandrarna, lokala-BRÅ, kultur- och fritidsförvaltningen, polis och socialtjänsten. Under våren har Susanne Mårtensson och Jan Olsson från fritidskontoret medverkat vid föräldramöten på Vasaskolan och Olympicaskolan och informerat om vandringarna. Man har schemalagt klassvis hur vandringarna ska göras. Och mottagandet har varit positivt från föräldrarna varför både Jan Olsson och Susanne Mårtensson ser positivt på att det kommer att bli föräldrar ute på stan.
Vandringarna ska starta på Valborg och sedan fortsätta under sommaren. Det kommer dock att bli en större satsning ihop med de lite större helgerna som Hedemora marknad, skolavslutningen och Daldansen. Vid dessa tillfällen kommer även personal från socialförvaltningen att vara ute. Och då kommer även det att finnas vuxna ute i Långshyttan.
Susanne Mårtensson säger att man med detta vill skapa ett tryggare Hedemora, och då inte enbart för de ungdomar som är ute och festar utan för alla som visats ute på stan.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Annons