Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Sundmark är ny alkoholhandläggare i Hedemora

Annons

Sedan februari månad är Kjell Sundmark Hedemoras alkoholhandläggare.
Han har även samma position i Borlänge.
Hans arbetsuppgifter består bland annat av att kontrollerna krogarna i kommunerna.
-- Jag tar gärna emot tips från allmänheten, men hedemoraborna har inte hittat mig ännu, säger Kjell Sundmark.

Kjell Sundmark har varit alkoholhandläggare i Borlänge kommun sedan 1996. Sedan februari har han samma position i Hedemora, fast på deltid.
-- Jag fick frågan i höstas om jag var intresserad och tackade ja. Först och främst ska jag jobba i Hedemora året ut, berättar Kjell Sundmark.
Tanken är att Kjell ska vara på plats i Hedemora någon dag i veckan, då han har möten inbokade.
-- Men om jag bara ska skriva rapporter så kan jag lika gärna jobba hemifrån. Jag åker bara till Hedemora när jag ska träffa någon person här, säger Kjell Sundmark.

Jobbat i stan tidigare

Hedemora är dock ingen ny bekantskap för Kjell Sundmark. Han jobbade tidigare i fem år som personalsekreterare i kommunen.
-- När jag började här den första februari var det faktiskt på dagen 25 år sedan jag slutade som personalsekreterare. Så man kan kanske säga att cirkeln är sluten nu, säger Kjell och skrattar.

Vad gör en alkoholhandläggare rent konkret?
-- Jag har kontakt med krögarna i kommunen och sköter bland annat alkoholtillstånden samt hjälper till med frågorna som uppstår när en krog byter ägare. Dessutom genomför jag tillsammans med polisen, miljöförvaltningen och räddningstjänsten kontroller av krogarna. I Borlänge har vi gjort jobbat intensivt i tio år med krogkontroller. Här i Hedemora är krögarna inte vana vid det, så de kommer nog att bli förvånade över att vi dyker upp då och då. Tanken är att vi ska öka kontrollerna på krogarna i Hedemora, säger Kjell Sundmark.

Vad tittar ni på vid en krogkontroll?
-- Först och främst om det serveras alkohol till minderåriga, samt om det förekommer överservering. Alla förlorar på om det är för fulla gäster på krogarna. Miljöförvaltningen tittar mycket på hygienen i köket och räddningstjänsten är intresserade över hur nödutgångarna ser ut.

Hur har krogmiljön förändrats under dina år som alkoholhandläggare?
-- Nu kan jag bara tala för Borlänges räkning, men jag tycker att personalen och krögarna är mer medvetna om att de måste följa de lagar som finns. De vet även om att vi är ute rätt mycket och kontrollerar krogarna.

Hoppas på tips

Kjell Sundmark välkomnar tips från allmänheten om krogar som bör kollas upp.
-- Vi får mest tips från polisen, men jag tar gärna emot tips även från allmänheten. Men än så länge verkar det som att hedemoraborna inte har hittat mig, säger han.

PÄR SÖNNERT
023-476 93
par.sonnert@daladem.se

Annons