Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens nya tvätteri är snart i drift

Annons

Runt 2 000 klädesplagg per vecka ska, till att börja med, passera genom kommunens nya tvätteri. Ett tvätteri som ska serva enheter inom vård- och omsorgsförvaltningen. Tvätteriet är också en del i kommunens satsning på verksamhet för personer inom LSS.

Sedan den 4 augusti har Inger Andersson, Carita Bergqvist, Agneta Ericsson samt Jesper Källviks varit i färd med att planera och utbilda sig inför starten den 1 september. Det är många saker att tänka på och som ska planeras. Det säger Inger Andersson, Carita Bergqvist och Agneta Ericsson som anställts för att driva det nya tvätteri som kommunen byggt upp. Dessutom deltar Jesper Källviks i arbetet.
De började sina jobb den 4 augusti och har sedan dess jobbat med att få allt att fungera till att verksamheten startar den 1 september.
I en rundvandring i lokalerna på Kraftgatan visar de hur det är tänkt att smutsig tvätt ska tas in via en ingång, och hur den ska sorteras och gås igenom innan den skickas vidare till tvätt- och torkrum. Och hur den slutligen färdigbehandlas för att skickas tillbaka till respektive enhet.

74 grader

- 74 grader, säger Inger Andersson om den temperatur som man ska tvätta i. Och hon förklarar att man måste ha den temperaturen för att ta död på alla eventuella bakterier. När det gäller detta med smittspridning kommer kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska att ha en utbildning hur de ska jobba.
Inger Andersson berättar vidare att man jobbat fram ett system för att märka alla kläder så tvättade kläder kommer tillbaka till rätt användare.
- Det är personlig tvätt som gäller, säger hon.
Agneta Ericsson berättar vidare att när man nu drar igång tvätteriet är tanken att personalen vid de sex enheter inom vård- och omsorgsförvaltningen som tvätteriet ska betjäna ska få arbetskläder så att de ska byta kläder varje arbetsdag.

Ställer krav

Cirka 2 000 klädesplagg per vecka ska passera genom tvätteriet, och det gör att allt måste fungera så att inte kedjan bryts. Det ställer också krav på de som ska arbeta i tvätteriet.
Tanken med att kommunen startat tvätteriet är att skapa en ny verksamhet för personer inom LSS. Och när tvätteriet är i gång ska dessa personer successivt plockas in och sysselsättas. Hur många det blir går i dagsläget inte att säga, utan det får visa sig varefter.
- Det är helt nytt för alla, konstaterar Agneta Ericsson och tillägger att de verkligen trivs med att få vara med och bygga upp något från start.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons