Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnden kan tvingas se över annan verksamhet

/
  • Jan Rindberg-Isacsson säger att kommunen redan har sex ungdomens Hus.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

- Det finns redan sex stycken ungdomens hus i Hedemora och det är våra fritidsgårdar, konstaterar kultur- och fritidsnämndens ordförande Jan Rindberg- Isacsson, v.
Skulle nämnden bevilja de bidrag som föreningen Ungdomens Hus sökt om skulle det tvinga nämnden att se över hela verksamheten och beloppsmässigt att 80 procent av budgeten till nuvarande fritidsgårdar skulle försvinna.

- När de drog i gång Ungdomens Hus fanns ingen politisk förankring och ingen ekonomisk grund, säger Jan Rindberg-Isacsson.
Tillsammans med kultur- och fritidschef Kjell Rosén förklarar han turerna kring ansökningarna från Ungdomens Hus.
- Det har framställts som att vi inte har någon ungdomsverksamhet, fortsätter han.
Kommunen har en omfattande ungdomsverksamhet som omfattar sex fritidsgårdar. Det totala antalet besökande under 2007 var över 5 000. Främst är det ungdomar i mellan- och högstadieåldern.

Önskemål

Gårdarna hålls öppna under perioden 15 september till 15 april, ett önskemål från Rindberg-Isacssons sida är att kunna förlänga öppethållandet med en månad. Rosén säger att ungdomarna själva får komma med förslag till aktiviteter och man försöker tillmötesgå dem så långt det är möjligt.

1,1 miljoner kronor

- Det är bra verksamheter med bra stämning och bra aktiviteter.
Han säger vidare att fritidsgårdarna har karaktären av ungdomens hus.
1,1 miljoner kronor är det nämnden satsar på fritidsgårdarna.
Föreningen Ungdomens Hus ansökte i juni om 47 000 kronor till en skateboardplatta. Kommunen har bidragit med 20 000 kronor. Men nu är kostnaden uppe i 175 000 kronor. Och Ungdomens Hus har ansökt om ytterligare 155 000 kronor.
Ett märkligt faktum som Rindberg-Isacsson visar på är en orderbekräftelse från en leverantör på material för närmare 50 000 kronor som först blivit utställd på Gussarvsskolan/Hedemora kommun.
Namnet har sedan strukits över och för hand har någon ändrat till Ungdomens Hus.
Han vill dock inte lägga någon värdering i det som hänt, utan bara noterar det inträffade. Vid en koll med kommunens ekonomienhet finns ingen motsvarande faktura bokförd hos kommunen.
Medel av den storleken det nu handlar om har inte nämnden utan för Ungdomens Hus handlar det om att söka bidrag i nivå med andra bidragsberättigade föreningar.

Tjänster

Vidare finns en begäran om att kommunen ska stå för de 400 000 kronor som hyran kostar samt 1,5 tjänst som ska arbeta på Ungdomens Hus.
- Det motsvarar 80 procent av vår fritidsgårdsverksamhet, säger Rosén.
Rindberg-Isacsson säger att man inte är motståndare till Ungdomens Hus men att man inte kan gå önskemålen till mötes.
- Det är ett försök att på egen hand få igång en kommunal verksamhet utan att kommunen kan vara med och styra, konstaterar han och tillägger:
- Det är lagstridigt och det är omöjligt ekonomiskt att gå den vägen.


MIKAEL ERIKSSON
023-476 91/070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Annons