Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill rädda Backaskolan från nedläggning

Annons

Socialdemokraterna vill lägga ned Backaskolan för att spara pengar.
I oppositionens förslag på skolorganisation behövs ingen skola läggas ned.
- Vi måste våga satsa, säger oppositionsrådet Gertrud Hjelte, c.

DD kunde i går berätta om socialdemokraternas förslag om att spara pengar genom att lägga ned Backaskolan. Nu kontrar oppositionen med sitt sparförslag, som inte innefattar någon skolnedläggning.
- Vi har tittat mycket på andra förändringar. De små skolorna är väldigt viktiga för kommunen, inte minst när det gäller folk som vill flytta hit, säger Gertrud Hjelte.

Det blir lokaler över

Oppositionen föreslår en hel del förändringar inom skolornas lokaler. Eftersom elevantalet kommer minska mer och mer blir det många lokaler över. Ett av förslagen är att flytta Lärcentrum till Martin Koch-gymnasiet samt att Stureskolans verksamhet i Borgmästarvillan flyttas till Stureskolan.
- Elevantalet i kommunen kommer minska kraftigt de kommande åren. Men det är främst Vasaskolan och Stureskolan som tappar elever. Det skulle bli stora kostnader att bussa in eleverna från byarna till centrum, säger Gertrud Hjelte.

För stor organisation

Oppositionen anser även att det är onödigt att ha en skolans ledningsorganisation är dimensionerad för en större verksamhet än vad den i själva verket är. När elevantalet minskar bör även ledningsorganisationen göra det, tycker Gertrud Hjelte.
- Vårt förslag sparar 1,5 miljon kronor, vilket är mer än vad socialdemokraterna tänker spara på att lägga ned Backaskolan. Vi måste våga satsa, det går inte att bromsa sig ur en kris, säger hon.

PÄR SÖNNERT

Annons