Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbanken flyttar till Hökartorget

/
  • Mirja Herrdin, vd för Södra Dalarnas Sparbank, gläds åt att få flytta till nya lokaler om sisådär ett år. Foto: Jan Björkegren/DT
  • Gamla järnhandeln, eller V A Grundins handelshus, byggt 1905-06, står så centralt man kan komma i Hedemora. Hit flyttar sparbanken om ett år. Foto: Jan Björkegren/DT
  • Röda Korsets Gunborg Morén tar beskedet om flytt med fattning. Foto: Jan Björkegren/DT

Södra Dalarnas Sparbank flyttar in i gamla järnhandeln vid Hökartorget till nyår 2015. Det betyder att Röda Korset får flytta och man ska nu titta på alternativa lokaler.

Annons

Sparbanken har hållit till på Åsgatan sen 50-talet. Men nu är det dags för flytt, berättar bankens vd Mirja Herrdin.
– Vi har sett att det är mycket som behöver åtgärdas här. Då tänkte vi att vi kanske skulle titta efter nya lokaler i stället.
Flytten går till gamla järnhandeln vid Hökartorget, samma hus där i dag Röda Korset har sin verksamhet. Där blir sparbanken hyresgäster till Hjalmarssons Bostäder.

Lokalerna ska byggas om och anpassas för bankverksamhet med allt det innebär av säkerhetstänk. Totalytan blir något mindre än i dag men, enligt Herrdin, mer ändamålsenlig.
Herrdin hoppas på ett förbättrat kundmottagande med mer öppna ytor men också bättre möjligheter till enskildhet när man ska samtala om känsliga ekonomiska spörsmål.
För övrigt kommer inte verksamheten att påverkas. Antalet anställda kommer att vara detsamma, i dag totalt 47 personer, och filialerna i Långshyttan och Stora Skedvi berörs inte alls.

Kommer ni att ha kvar kontanthanteringen?
– Ja, den kommer att fortsätta. Det har vi tagit beslut om.

Södra Dalarnas Sparbank är Dalarnas äldsta sparbank, grundad redan 1837. Det började i grundaren, Samuel Flodströms, bostad på Norra Åsen och fortsatte i hans bostad på Långgatan. 1917 gick flytten till Bergslagsgatan och i början på 50-talet till Åsgatan.
När man nu flyttar till gamla järnhandeln hamnar man i ett av Hedemoras verkliga profilhus, ritat av arkitekten Carl Johan Perne som också ritat Bergstrandska huset, Sagabiografen och mycket annat.
På Åsgatan har sparbanken ägt sina egna lokaler men de gör man sig nu av med.
– Vi kommer att sälja fastigheten, säger Herrdin. Vi för diskussioner med Hjalmarssons Bostäder men inget är klart än.

När flyttar ni in i gamla järnhandeln?
– Målet är att kunna flytta in till nästa årsskifte. Det är det vi hoppas på.

Stig Hjalmarsson, vd på Hjalmarssons Bostäder, bekräftar att sparbanken blir nya hyresgäster. Några av de nuvarande hyresgästerna får flytta när banken ska in: Röda Korset, Vuxenskolan och två lägenheter. I samtliga fall räknar Hjalmarsson med att kunna erbjuda andra lokaler.
– Vi håller på och jobbar med det nu. Vi är måna om våra hyresgäster och vill att det ska bli bra, säger Hjalmarsson.
Ombyggnaden kommer att ske successivt i takt med att tidigare hyresgäster flyttar ut.
Hjalmarsson bekräftar också företagets intresse för Sparbankens lokaler på Åsgatan. Tanken är i så fall att bygga om andra och tredje våningen till lägenheter och ha affärslokaler i gatuplanet.
Röda Korset har sagts upp till den sista augusti, berättar föreningens ordförande Gunborg Morén. Vart man ska ta vägen är ännu oklart.
– Det finns två alternativ som vi ska titta på. Styrelsen fick reda på att vi ska flytta först i tisdags och vi ska titta på lokalerna efter jul.

Morén vill inte berätta exakt vilka lägen som diskuteras men understryker att båda alternativen ligger i centrala Hedemora.
I dag har Röda Korset 700 kvadratmeter, ytor som går åt till deras breda verksamhet. Affären och kaféet är bara en del. Till det kommer samhällsinformation för asylsökande, väntjänst, ledsagning, läxläsning, sygrupper, anhörigstöd, barnverksamhet och mycket annat.
– Vi har trivts fantastiskt i våra lokaler, säger Morén. Men nu är läget så här och då får vi acceptera det. Vi ser positivt på en nyetablering och kanske kan vi utveckla vår verksamhet ännu mer där.

Jan Björkegren/DT
jan.bjorkegren@dt.se

Mer läsning

Annons