Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har hittat en grej där bådas kompetens kan blomma ut”

Annons

Hedemorabördiga systrarna Åsa Kax Ideberg och Karin L Kax har tagit fram en kollektion med folkdräkt för bebisar.
- Vad vi vet så finns det inget liknande för så här små barn, säger Åsa Kax Ideberg.

Det hela började när Åsa Kax Ideberg var gravid. Under ett samtal med systern Karin kom de på idén med att skapa en kollektion med folkdräkter för bebisar. När DD når Åsa Kax Ideberg är hon på en fotografering av en av dräkterna. Modell för kulldräkten är Åsas dotter Svea. För masdräkten har lille Theo, son till en av systrarnas kompis, anlitats.
- Vi tog nya bilder eftersom vi ville ha lite julbakgrunder, förklarar Åsa.

• Är folkdräkten tänkt som en julklapp?
- Ja, det är en bra julklapp. Men det bästa är ju om bebisen kan ha dräkten på sig på julafton. Den kan användas på alla högtider, året runt. Att kläderna är i trikå gör att de är sköna att leka i. Företaget heter EmyLittle och är döpt efter vår mormor, berättar Åsa Kax Ideberg.

Kompletterar varandra

Systrarnas yrken gör att de kompletterar varandra bra. Karin L Kax är föremålsantikvarie med textil inriktning, medan Åsa Kax Ideberg är designer/copywriter.
- Vi har hittat en grej där bådas kompetens kan blomma ut. Vi har jobbat ihop tidigare, men inte på det här sättet, säger Åsa Kax Ideberg.

Unik design

Kollektionen är för barn upp till ett år. Designen är helt unik, även om det finns influenser från dräkterna från Siljanstrakten.
- Vi åkte omkring i Dalarna och tittade på folkdräkter. Sedan skapade vi en generell dräkt, som dock har tydliga drag från Leksand och Rättvik. I mönstret till hättan har vi fått med Dalarnas landskapsblomma, blåklockan, och det är vi stolta över, säger Åsa Kax Ideberg.
Även om det här projektet precis har startat så finns det planer på ytterligare en kollektion. Dock inte med dalaanknytning.
- Drömmen är att kunna jobba och försörja sig på detta. Men än så länge så stressar vi inte med det här projektet. ”Mjukisfolkdräkten” är en tidlös grej. Vad vi vet så finns det inget liknande för så här små barn, säger Åsa Kax Ideberg.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons