Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemorabo ger ut sin första bok – på egen hand

Hedemorabon Christian Hedberg började skriva en bok i maj. Den 30 september släpps boken om smärta och smärthantering. – Jag tror även att boken vänder sig till de som inte har ont genom sättet den är skriven på, säger han.

Christian Hedberg sitter sedan tio år tillbaka i rullstol efter en klättringsolycka och spelar spelat i dag i kälkhockeylandslaget. I april i år bestämde han sig för att skriva en bok och i september, ett halvår senare, ska boken släppas.

– När jag la fram idén hos Formspråk Dalarna som hjälper mig sa de att det var kort om tid, men det tyckte inte jag. Så vi körde igång och jag började skriva i maj, sedan var råmaterialet klar den 14 juni, säger han.

I boken "Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter" beskriver Christian Hedberg hur det är att leva med smärta och hur man gör för att leva med det.

– Jag har haft väldigt ont efter olyckan och har sedan dess gått igenom olika steg för att försöka bli av med smärtan. Till slut inser man däremot att man aldrig blir av med den, utan i stället får man lära sig hur det är att leva med smärtan som en ständig följeslagare och det är vad boken handlar om, säger han.

I sin bok utgår han till viss del utifrån sina egna erfarenheter men han har även intervjuat andra personer: en farbror med tennisarmbåge och två kvinnor med fibromyalgi.

– Att skriva en självbiografi kändes inte helt rätt, därför drog jag in andras historier också. Jag har även läst på mycket om deras skador på internet men genom intervjuerna har jag även kunnat greppa en personlighet, säger Christian Hedberg.

Boken är cirka 120 sidor lång och är skriven på ett ironiskt och humoristiskt sätt. Texten är kort och koncis med med en större teckengrad och flera illustrationer.

– Först hade jag tänkt mig en pekbok eftersom man inte orkar läsa så mycket när man har ont, men jag insåg däremot att det blev för svårt att få ut vad jag menade. Boken är i stället skriven på ett sätt som speglar hur jag är som person och hur jag tacklar livet, säger Christian Hedberg.

I stället för att gå via ett förlag har Christian Hedberg valt att ge ut sin bok själv. Han har däremot tagit hjälp av Formspråk Dalarna som hjälper till med bland annat korrekturläsning, illustrationer, tryckning och promotion.

– Att gå via ett förlag skulle ta för lång tid tyckte jag. Det är jätteläskigt att ge ut boken själv men samtidigt har det varit helt upp till mig hur den ska utformas, jag får även bra hjälp av Formspråk, säger han.

Christian Hedberg hade tidigare inte haft en tanke på att skriva en bok. Han berättar att han själv är dyslektiker vilket gjort att han inte läst så mycket själv under åren, utan han har snarare lyssnat på ljudböcker.

– Men när idén kom valde jag att köra på och det visar även på att alla kan utifrån sina egna förutsättningar. Sedan måste man våga ta hjälp med det man inte klarar själv trots att det kan vara skitsvårt, men att ta hjälp av andra är något jag lärt mig under åren som skadad, säger han.