Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heja Kommunal i Borlänge!

Det enda som hjälper i långa loppet är ilskna protester. Att flera hundra kommunalare i veckan gav sig ut i vintern för att demonstrera mot planer på delade turer och för mycket helgjobb sätter press på kommunen. Ropen som hördes sade egentligen allt: ”Vi är människor – inga robotar!” Och en kvinna säger till DDs reporter: – Vem ska hjälpa min dotter med läxan när jag jobbar till halv elva på kvällen.
Det är ju det. Eländet med delade turer drabbar i första ledet den som arbetar men i andra ledet även familj och barn och det är precis så som det sociala arvet riskerar att formas.

Demonstrationen ägde rum nästan samtidigt som LO-förbunden presenterade sitt förslag till reglering av vinsterna i välfärden. Vinster i välfärden kommer att segregera välfärden och riskerar att dränera verksamheterna på resurser.
Men LO påpekar samtidigt att en reglering av välfärdsföretagen inte är det enda som behövs – framförallt krävs långt större resurser till en offentlig sektor som alltmer tvingats gå på knäna. Istället för de senaste årens många skattesänkningar som gått till privat konsumtion för i synnerhet de redan välbeställda måste nu en större del av samhällets rikedomar helt enkelt slussas över till välfärdssektorn, både för brukarnas skull och för de anställdas. Och det där hänger ihop: Mår personalen bra, så gynnar det även brukarna.
Det vet de demonstrerande kommunalarna i Borlänge.

Göran Greider