Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hejade på Sverige – i biosalongen

Drygt 60 personer såg Sveriges kvaltriumf mot Österrike på ­Folkets hus i Säter.
– Men jag är lite besviken, jag hade hoppats på minst 100 personer, säger föreståndaren Peter Törnblom.

Efter att ha visat både ­opera, teater, musikfilmer och ishockey tog Folkets hus på fredagskvällen ett nytt grepp för att locka människor till lokalen. Sveriges VM-kvalmatch mot Österrike visades på bio­duken.
– Vi får se hur detta går nu. Det är roligt att kunna visa fotboll och det kommer ju andra matcher framöver. Jag tror inte att folk har fattat hur bra detta är, att komma hit och titta på sport i grupp, säger Peter Törnblom.

Den här säsongen visar Folkets hus Leksands matcher i SHL, både borta- och hemmamatcherna. Dessutom har ett par Leksandsprofiler bjudits in till några av ­visningarna för att berätta gamla anekdoter.
– Ishockeyn går jättebra. Vi har visat tio matcher så här långt och har haft knappt 500 besökare, så det blir 50 personer per match, säger Peter Törnblom.
Besöksantalet på fredagen var drygt 60 personer.
– Jag hade hoppats på minst 100 personer. Men de som kom hit har ju stöttat fotbollslaget eftersom visningen är ett samarrangemang mellan Folkets hus och Säters IF Fotboll.
De som kom till matchen var förväntansfulla inför matchen och flera gamla minnen dryftades.
– Kommer ni ihåg när Zlatan klackade in bollen mot Italien 2004? Det kanske vi får uppleva i sommar igen, säger en av besökarna.

Själva matchen blev dramatisk då Sverige vann med 2–1, efter att Zlatan Ibrahimovic avgjort i slutet.
– Vi kommer inte att visa matchen mot Tyskland på tisdag, som tidigare utlovats. Däremot siktar vi på att visa playoffmatcherna, säger Peter Törnblom, som även har ett par andra projekt på gång som involverar fotboll och bioduken.

Pär Sönnert/DT