Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hel stadsdel blir adventskalender

Stadsdelen Östanfors förvandlas till Dalarnas största adventskalender för elfte året i följd. Hela december månad kommer tusentals människor att förlägga sin vinterpromenad i området och titta i pyntade fönster.
- En scweizisk tradition som slagit rot här, säger Nina Kaufmann på Östanfors Stadsdelsförening.

Nina Kaufmann, 12 år, är stadsdelsföreningens yngsta medlem. Hennes syster Wanja är den yngste styrelsemedlemmen. Båda har schweiziskt påbrå från pappa Bruno och har bott i Schweiz.
- Men idén till advents-kalendern och att man pyntar i fönstren kommer från en annan schweizisk kvinna, Christin Reidwil, som bor några hus bort, berättar Nina.
Första ”luckan” öppnades hos familjen Gahnshag i onsdags. I går var det tredje fönstrets tur och då var det hemma hos Kaufmanns som persiennerna drogs upp klockan 18.00.
- Vi har pyntat fönstret med minnen från Asien-resan vi gjorde under fyra månader i fjol, berättar Nina.

Mongoltält

I mitten står Taipei 101, världens näst högsta byggnad som de besökte.
- Sedan bodde vi en natt i ett mongoltält också, det har vi gjort en miniatyr av.
Under mellandagarna efter att sista luckan öppnats brukar flest människor promenera i området för då är alla fönster möjliga att se in i då sista luckan öppnats på julafton.
Nina Kaufmann är mycket engagerad i sin stadsdel. Hon driver också tidningen Östanforsnytt.com.
- Jag gillar att engagera mig i saker, säger hon.
BENGT PETTERSSON
023-47500
bengt.pettersson@daladem.se