Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela hyreshuset i Orsa utbränt i den våldsamma branden


UPPDATERAD Åtta personer fördes till sjukhus efter att ett mindre hyreshus på Kyrkogatan i Orsa blivit totalt utbränt på söndagsmorgonen. Två personer är allvarligt skadade. Polisen befarar att en kvinna blivit innebränd.

Brandförloppet blev mycket häftigt. Klockan 06.50 gick ett vittne förbi huset vid Malmtorget. Då syntes inga tecken på brand. En halvtimme senare fick Räddningstjänsten larmet. Då trycktes fönstren på nedervåningen ut av hettan, berättar närboende. Syret fick branden att ta sig ännu mer och på kort tid var även övervåningen i lågor. När branden nådde vinden blev den närmast explosionsartad, berättar en granne. Taket rasade in och ett svart rökmoln steg mot himlen.

Övertänd

- Byggnaden blev helt övertänd. Det gick inte att gå in i den. Vi fick koncentrera oss på att hindra elden från att sprida sig till husen intill, säger Per-Erik Jonsson, insatsledare vid räddningstjänsten.
Grannar berättar att boende i huset flydde ur huset, endast iklädda underkläder eller invirade i ett täcke. Flera hoppade från andra våningen.
Åtta personer fördes till sjukhus. Två män, båda i 20-årsåldern, är allvarligt skadade.

- En kvinna i huset saknas. Hon bodde på övervåningen. Vi befarar att hon omkommit i branden, säger Ove Johansson, stationsbefäl vid polisen i Mora.
Räddningschefen Håkan Bäcklund i Orsa bekräftar polisens uppgifter.
- Det stämmer att en kvinna saknas. Men vi kan inte gå in i huset och få uppgifterna säkrade ännu på grund av rasrisken, säger Bäcklund.

25 man

Som mest arbetade 20–25 brandmän från Mora och Orsa med att släcka elden. Vid 09-tiden var branden under kontroll. Men då var huset totalt utbränt.
- Branden har pågått länge. Troligen har den börjat i källaren innan den till slut bröt igenom i huset, säger Håkan Bäcklund.
- Vi har jobbat hela dagen med eftersläckningen

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
MATS RÖNNBLAD