Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Lillåhem ett trygghetsboende?

Det är för trångt på Lillåhem för de gamla och sjuka.
– Bygg ett nytt särskilt boende som uppfyller dagens och framtidens krav, föreslår socialnämnden.
Om kommunledningen följer rådet, blir hela Lillåhem ett trygghetsboende för äldre som klarar sig hyggligt själva.

– Det behövs större toaletter och bättre utrymmen än på Lillåhem, säger kommunalrådet Marie Olsson (S).

Förslaget till ett nytt särskilt boende för gamla som inte klarar sig själva, finns med kommunens plan på hur äldreboenden ska lösas i Orsa in på 2020-talet.
Två avdelningar på Lillåhem är redan i dag trygghetsboende, lägenheter för äldre som klarar det mesta på egen hand. Om hela Lillåhem blir trygghetsboende så behövs ett nytt särskilt boende för de mest hjälpbehövande åldringarna.
– Det räcker inte med Orsagården, säger Marie Olsson.
Men var det nya boendet ska byggas finns det i dag inga konkreta planer på.

Det är överlag brist på bostäder för äldre i Orsa. I kvarteren Måsen ska lägenheter byggas med öppna planlösningar och hiss. I Rättvisan är sådana lägenheter redan byggda.
– Det blev fullt direkt, säger Marie Olsson.
När äldre flyttar från villor och radhus öppnas i sin tur bostadsmarknaden för yngre människor som vill flytta till Orsa.
Gamla lägenheter i nedre plan ska också byggas om så att de passar äldre.
Kraven blir högre på komfort och service i den kommande äldregenerationen. Attraktiva bostadslägen, fina parker, promenadstråk och friskvård står på önskelistan.

En friskvårdspark finns med i planen för Orsas framtida äldreboenden. Det kan komma att samordnas med vårdcentralens planer på ett friskvårdsprojekt där man följer upp alla 70-åringar.
Friskvårdsparken skulle ha träningsredskap och fritidsledare tillgängliga för de äldre.

Birgit Nilses Gröndahl/DT