Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Västerbergs-lagen nedsläckt

Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen blev det strömlöst i hela Västerbergslagen. Avbrottet blev visserligen kortvarigt, cirka 20 minuter.
Men antalet berörda var desto fler.

VB Energis vd Bo Sörberg har ingen exakt siffra när tidningen träffade honom en kort stund efter att strömmen är tillbaka:
– Eftersom det handlar om hela regionen så rör det sig om någonstans mellan 15 000 och 20 000 abonnenter, inklusive alla företagen, bedömde han då.
Senare under eftermiddagen korrigeras uppgiften från VB:s elnätsbolag till att drygt 20 000 kunder berördes. Vidare klargörs nu att strömlösheten drabbade orterna Ludvika, Smedjebacken, Grängesberg, Ljusnarsberg samt delar av Borlänge kommun.

Orsaken till avbrottet lokaliserades till kraftbolagets stora ställverk/fördelningsstation i Morgårdshammar/Lernbo.
– En frånskiljare vid inmatningen hade brunnit, vilket medförde att en transformator löste ur och påverkade varje utgående ledning, förklarar Bo Sörberg.
Vid halv elva-tiden hade han ännu inte alla detaljer kring det inträffade och lovade att återkomma.
Enligt eftermiddagens något mer detaljerade besked var det en huvudtransformator som löste ut klockan 09.50 på grund av en trasig isolator på en frånskiljare

Strömavbrott av den här omfattningen betraktas som mycket ovanliga. Bo Sörberg tillägger att även om många berörs blir aldrig avbrott av den här typen långvariga eftersom det alltid finns reservtransformatorer att tillgå.
Hans gissning att det var flera år sedan det inträffade ett avbrott av den här omfattningen stämmer däremot inte.
Faktum är att även den 9 januari i år var hela elnätet utslaget, i cirka tolv minuter. Då uppskattades antalet berörda abonnenter till cirka 25 000. Enda området som klarade sig var Fredriksberg.

Den gången uppstod inte felet inne i själva fördelningsstationen, men väl längs den 130-kilovoltsledning som svarar för inmatningen av elkraft till Västerbergslagen.
En dryg vecka senare meddelade elnätschefen Peter Ydersten att ett fel på ett reläskydd troligen var orsaken till avbrottet.
Harri Sternljung/DT
harri.sternljung@dt.se