Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela verksamheten vid ridhuset i Uppsälje hotad.


Ett hårt slag för Vansbro Ryttarsällskap.
I slutet av juni beslutade kommunledningen i Vansbro att det inte blir något nyintag av elever till gymnasiets rid-och hästskötarutbildning.
En katastrof både för de sex elever som antagits och för ridklubben som kan tvingas att avveckla hela verksamheten..

- Det ser nattsvart ut. Vi har gjort stora investeringar och det är omöjligt att driva verksamheten med de här förutsättningarna, konstaterar ridskolechefen Marianne Westberg.
Den inställda kursen kom som en blixt från en klarblå himmel, trots att det fanns ett beslut om att det krävdes åtta elever för att kursen skulle få starta.
– Det var många fler sökande och vi hade hellre sett att vi fått starta med sex elever, säger Marianne Westberg.
Hon menar även att beslutet togs över huvudet på ridklubben, då man inte gavs en chans att påverka.

Anpassat lokalerna
Redan förra året fick man ta en rejäl smäll då det heller inte inte blev några nyintagningar. Det betyder att i höst ska Vansbro Ryttarsällskap bara driva utbildning för de elever som går i årskurs tre.
– Vi har anpassat lokalerna efter vår uppdragsutbildning med lån och fasta kostnader som ska betalas. Även om vi gör oss av med en del hästar går inte kredit och debet ihop, säger hon bestämt.

Tvingas stänga
Vad som ska hända med övriga verksamheten med ridskola och allt är i dag är det ingen som vet i dagsläget.
– Som jag ser det är enda chansen att kommunen kliver in på ett eller annat sätt, annars får vi sälja alla hästar och sätta nyckeln i dörren, säger Marianne Westberg.
1995 var Vansbro bland de första kommuner i landet med att erbjuda en hästskötarutbildning på gymnasienivå. Under årens lopp har ett hundra-tal elever genomgått utbildningen som fått många lovord.
– Många av eleverna från andra orter har även blivit bosatta här i Vansbro, säger Marianne Westberg.
Just nu känner hon och alla i Vansbro Ryttarsällskap en stor oro och tomhet över vad som ska hända med verksamheten i Uppsälje. I dag har man 4,5 anställda vid ridhuset.. Vad som ska hända med personalen är ett oskrivet kort.
– I kväll ska vi presentera läget för styrelsen och sedan får vi se vad som händer, säger Marianne Westberg.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se