Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgarbete undanröjer behov av vikarier

Falu kommun erbjuder i sommar vikarierande sjuksköterskor månadslöner på minst 25 000 kronor plus bonus på 2 500 kronor per vecka.
Lockbeten av det slaget behövs inte i Ludvika kommun, uppger vård- och omsorgschefen Margareta Karlsson.

– Vi behöver inte ta in några semestervikarier bland sjuksköterskorna. Vi löser det genom schemaförändringar för de omvårdnadsansvariga sjuksköterskorna som jobbar på våra äldreboenden.

Dessa sjuksköterskor arbetar normalt dagtid måndag till fredag, men kommer i sommar även att tjänstgöra varannan helg.
– Våra övriga sjuksköterskor, de inom hemsjukvården och resurssjuksköterskor, är redan schemalagda på helger året runt, säger Margareta Karlsson.
Kommunen har ett 50-tal sjuksköterskor som tjänar mellan 24 000 och 29 000 kronor i månaden.
– När sjuksköterskorna i hemsjukvården kom över till oss från landstinget vid årsskiftet så bestämde vi att göra en lönerevision. Den pågår och jag hoppas att de nya lönerna är klara före sommaren. Jag tror att några får en rejäl höjning medan vissa inte kommer att få någon höjning alls, säger Karlsson.

När det gäller övrig personal, som undersköterskor på äldreboenden och i hemtjänsten, tar kommunen in cirka 380 sommarvikarier.
– Ännu återstår att lösa cirka 50 vikariat men det blir inga problem. Vi har ännu fler ansökningar som vi inte har hunnit gå igenom.
Margareta Karlsson uppger att grundkravet på vikarierna är att de är utbildade undersköterskor och har körkort. Det kravet lär man dock få rucka på även denna sommar.
– Till vikarier i hemtjänsten som har undersköterskeutbildning och erfarenhet betalar vi minst 18 400 kronor i månaden. Vikarier utan utbildning får minst 17 200 kronor.

Torbjörn Granling/DT