Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Helig älvdalsambulans”

– Ingen rör den heliga Älvdalsambulansen, säger ambulanssjuksköterskor DD pratat med.
De reagerar över hur resurserna fördelas och kallar ambulansen i Älvdalen ”en politisk ambulans.”

– Landstinget sätter alltid in extra resurser vintertid i Sälen på grund av alla turister. Men inför sommaren är trycket extra högt runt Siljan.

Samtidigt händer det periodvis sommartid att dagbilen tagits bort från Leksand och Mora på grund av personalbrist samtidigt som Älvdalsbilen får stå kvar.

För att få en jämn och god ambulanssjukvård i länet måste det finnas en överanställd under vinterhalvåret och då kan verksamheten gå gå ned på en miniminivå sommartid när det är brist på vikarier, säger de.

– Längre tillbaka fungerade samarbetet bra mellan ambulanssjuksköterskor och arbetsgivare bra och man kunde lösa problem som vikariebristen på ett konstruktivt sätt men nu är det ett helt annat tonläge, upplever de.
Det händer i princip varje vecka att det bara finns en enda ambulans tillgänglig i södra delarna av länet, betonar de.

– Men Älvdalsbilen utnyttjas inte. Och även om det är högt tryck i mellersta delen av länet vågar inte SOS-personalen peta på den.

Kristina Vahlberg