Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellborg är avstängd

FALUN
Högskolan Dalarna reagerar mot Mohammed-mejlet.
Hans-Erik Hellborg stängs av från all undervisning och högskolan inleder en trakasseriutredning.


– Vi ska inte ha undervisande lärare som uttrycker sig på det här sättet, säger Marita Hilliges, rektor på Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna har stängt av universitetslektorn Hans-Erik Hellborg från all undervisning. Det är en reaktion på ”Mohammed-mejlet” som han skickade till Mehran Mahmoudis i torsdags.
– Till att börja med ska hans chef ha ett allvarligt samtal med honom, säger Marita Hilliges.

Under gårdagen inledde högskolan även en formell utredning. De ska undersöka om innehållet i mejlet kan betraktas som trakasserier. Marita Hilliges säger att hon har givit personalchefen uppdraget att utredningen ska genomföras skyndsamt. Vilket betyder att den förmodligen ska vara klar nästa vecka.
– När den är klar så beslutar jag om det rör sig om trakasserier och beslutar i så fall om vilka åtgärder som ska vidtas, säger Marita Hilliges.

Studentkåren har krävt att Hans-Erik Hellborg ska avskedas. Kan det bli så?
– De åtgärder man har vid trakasserier kan vara allt från löneavdrag till rättsliga åtgärder och även avsked. När det blir avsked brukar det gälla grova och upprepade företelser. Jag kan inte uttala mig om det här fallet innan utredningen är klar.

Utför ni andra åtgärder än utredningen och avstängningen?
– Idag ska jag ha ett möte med alla chefer och vi ska diskutera vad vi behöver göra för att det här inte ska hända igen.

Har något liknande hänt innan på Högskolan Dalarna?
– Inte som har kommit till min kännedom.

Hans-Erik Hellborg säger själv att mejlet var ett plumpt skämt. Han säger att det var oerhört obetänksamt att skicka det.
– Det var dumt och jag har gjort fel, säger han

Vad anser du om beslutet att stänga av dig?
– Det ligger i arbetsledningens rätt att göra så. Det är helt deras bord.

Anser du att mejlet är trakaserande?
– Eftersom det är en utredning vill jag inte uttala mig.

Erik Jerdén