Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellyckad vecka med Runn Winter Week

Med lördagens holländska Grand Prixtävlingar på Runn kröntes hela Runn Winter Week. För att höja nivån ytterligare fanns ambassadör Philip de Heer själv på plats och släppte iväg startfälten: 150 kilometer herrar och 100 kilometer damer.
Ute på Runns isvidder mellan Ornäs och Främby Udde någonstans kämpade Lars, Berit Hedlunds äkta man, med kilometrarna.
– Jag har släppt av honom utanför Ornäs. Så får han åka av sig. Det här får gälla istället för primalskrik hemma, säger Berit Hedlund med glimten i ögat.
– Vi älskar det stora urvalet plogade isbanor på sjön, säger Sara Jones. Marschallturen förra fredagen – ja, det var en rent lyrisk tur på Runn.
– Det här är vårt egna lilla sportlov, förklarar Torgny Axelsson.
– Vi har packat husbilen med långfärdsskrid-skor – förstås. Men för säkerhets skull även kompletterat utrustningen med alternativ: snöskor och slalomutrustningar. Skriv att det här är vårt sjätte besök i vinterstaden Falun med Runn.
– För vår del är vistelsen på isen –?och allt vad det står för – rena folkhälsan, säger Anna Kindström.
– Normalt är vi ute varje helg och har så gjort för tredje vintern. Tidigare var det alltid slalom som gällde....
Gustav Hårrskog, 10 år, har åkt skridskor sedan 3-årsåldern på lekis. Sedan i fjol är det långfärdsskrid-skor som gäller. Och i dag (läs: måndag) gör Gustav isbanorna tillsammans med klassen från Slätta-skolan i Falun.
Så visst är sjön Runn både sommar- och vin-tertid betydelsefull för många. Att det späckade programmet i samband med Runn Winter Week lockat är utan tvivel.
Ur den gångna veckans späckade meny hittar vi flera godbitar: marschalltur, Ornäsloppet, skärm-flyg, sparkrace, Runn
skrinnet, isbjörnen Kramis, veteranisracing, motionsloppet Runn 200k och den holländska elittävlingen KNSB Grand Prix. Tävlingen genomförs i Finland, Österrike, Nederländerna – och i Falun. Skrinnarna utgörs av Hollands proffsmaraton tävlare och genomfördes i år för sjätte gången. Redan nu finns garantier för att tävlingen även nästa år kommer att genomföras på Runnis.

Staffan Björklund