Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Helt fel att krympa skjutfältet än mer”

Peter Hultqvist, S-riksdagsledamot på dalabänken, och Ola Brossberg, ombudsman i Seko, kräver att Älvdalens skjutfält utvecklas och inte krymper ännu mer.
– Det har skett kraftiga neddragningar här. Som mest var det ett 90-tal anställda, i dag 19, säger Ola Brossberg.

Annons

Det gäller att möjliggöra övningar på fältet från flera håll som exempelvis norska försvaret, betonar Hultqvist och Brossberg betonar att den krympta bemanningen hindrar det i dag.
Hultqvist saknar ett intresse från försvarsmakten som avgör fältets framtid att marknadsföra möjligheterna ur ett nordiskt och europeiskt perspektiv.
– Skjutfältet är en unik resurs, det enda miljöprövade där samtliga arméns truppslag kan öva. Det finns inget annat skjutfält med så bred kompetens, säger han.
Det är också krångliga former för att få nyttja fältet, betonar han.

Försvarsminister Karin Enström har sagt att skjutfältet ska vara kvar men att verksamheten kan komma att minska och hänvisar till försvarsmaken som beslutar.
Socialdemokraterna på dalabänken kommer att lägga en riksdagsmotion som beskriver möjligheterna ur ett nordiskt och europeiskt perspektiv, berättar Hultqvist.
– Jag kommer också att fortsätta ställa frågor till ministern och ta personlig kontakt med företrädare för militärhögkvarteret.

Han pekar på möjligheten att utveckla allt från försvarsindustrins behov till helikopterövningar och övningar med robotskjutning och arméns olika behov.
Här finns också verksamhet som skulle kunna rymma ett regemente med allt från hotell till restaurang, hotell, verkstäder, flygfält; all infrastruktur, säger Brossberg.
Hultqvist, Brossberg och S-ledamöter från Älvdalen hade bjudits in till skjutfältet av de anställda för att diskutera fältets framtid.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se