Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hem till byn – och kaféet

Någon gång i början på maj tänker Linn Danielsson slå upp portarna till Ryggåsstugan i Snöån.
– Det känns väldigt spännande, säger hon.I möjligaste mån kommer hon att baka allt bröd själv och köpa så lite som möjligt.

Trots att Linn Danielsson bara är 20 år har hon hunnit bli en väl etablerad konditor, med en rad tävlingsmeriter i bagaget.
Det började med guld i skol-SM, vilket följdes upp med ett silver i tävlingen Unga bagare. Efter det var det dags för EM och där blev det en bronspeng för Linn Danielsson i den individuella klassen. Men i lag plockade hon och kompisarna hem guldet och dessutom fick hon guld i Innovation.
– Jag har dessutom tävlat i ytterligare en rad tävlingar där det gått riktigt bra, poängterar Linn Danielsson.

Nu jobbar hon som bagare på Tössebageriet i Stockholm och trivs bra, men det finns en stark längtan hos henne om att vara i Dalarna och helst Dala-Järna.
– Jag har sagt upp mig och kommer i sommar att jobba med att försöka få i gång Ryggåsstugan. Den var riktigt populär för några år sedan och jag är övertygad om att det går att få bra fart där igen.
Hon har hyrt stugan av ägaren och räknar med att öppna serveringen i början av maj. Till sin hjälp kommer hon att ha ytterligare en tjej och sedan räknar hon kallt med att hennes syskon ställer upp och hjälper till.
– Även om vi till en början inte räknar med att ha öppet mer än fem dagar i veckan så kommer jag nog att få fullt upp i alla fall, så det är bra om jag kan få hjälp, funderar Linn Danielsson.

Målsättningen är hög; hon räknar med att baka det mesta av det bröd de ska servera själv.
– För att klara det behöver jag en ugn och en degblandare, så det håller jag på och tittar på, för halvfabrikat är något som inte kommer innanför min dörr, poängterar Linn Danielsson.
Hon kommer att servera det mesta inom bröd på Ryggåsstugan och ett av huvudnumren blir självklart den klassiska räkmackan och redan nu vågar Linn lova att den ska bli något utöver det vanliga.
– Jag kommer självklart att ha andra mackor också, det är inte alla som vill ha räkmackor, poängterar Linn.

Linn Danielsson är väldigt optimistisk inför sommaren vid Ryggåsstugan, det som kan ställa till det är om det blir en regnig sommar.
– Då uteblir nog de flesta besökarna och dessutom har vi bara 50 sittplatser inomhus, det hela bygger egentligen på att gästerna kan sitta ute i omgivningarna och njuta av naturen och ett gott kaffe med dopp.
Under flera år har Linn Danielsson längtat efter att få ta det lugnt, men så har det inte blivit och i sommar hoppas hon verkligen inte att det blir lugnt, hon vill ha full fart.
För några år sedan sommarjobbade hon där, men nu när hon återvänder är det som ansvarig för hela verksamheten.

Sven Thomsen/DT